De ce este fumatul factor de risc de incendiu?
Incendiile produse de fumat se datoreaza atat flacarii (chibrit, bricheta) utilizate pentru aprinderea tigarii, pipei sau trabucului, cat si restului ce ramane la terminarea procesului de fumat.
INFO
Temperatura unei tigari aprinse este cuprinsa intre 550 si 600ºC, iar timpul de ardere difera in functie de calitatea tigarii, fiind cuprins intre 7,5 si 12 minute.
Flacara de chibrit are o durata de ardere de circa 20 de secunde. Chibritul aprins si aruncat la intamplare poate initia incendierea materialelor usor inflamabile.
Analizandu-se aprinderea unor materiale combustibile de la resturi de tigara aprinsa, s-au obtinut experimental urmatoarele rezultate:
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
- materialele din bumbac 100% se aprind in 30 de secunde si ard mocnit in continuare;
- materialele tip bumbac 67% se aprind dupa 6-7 minute;
- materialele tip bumbac 50% (PE 50%) se aprind dupa 5-10 minute si ard mocnit pe portiuni limitate;
- materialele realizate in intregime din fire si fibre sintetice (relon, vascoza, PE, PA) se termodegradeaza sub forma de topitura care nu se aprinde;
- materialele de origine animala (lana, matase naturala) se termodegradeaza si nu favorizeaza arderea mocnita;
- vatelina se carbonizeaza fara a prezenta puncte de incandescenta si fara a se aprinde;
- zegrasul (iarba-de-mare) se aprinde mocnit, influentand aprinderea celorlalte elemente de tapiterie cu care se afla in contact;
- rumegusul arde mocnit 2-3 ore, dupa care, cu probabilitate scazuta, are loc aprinderea cu flacara;
- talasul de lemn se aprinde, in cazuri rare, dupa 1-2 ore;
- hartia se aprinde in circa 30-45 de minute;
- paiele si fanul se aprind, numai in stare uscata, in 30-45 de minute;
- litiera de padure (frunze, produse vegetale etc.) se aprinde dupa 2-2,5 ore, in functie de umiditate.
Unde este interzis fumatul?
De regula, fumatul este interzis in toate locurile in care nu se admite folosirea focului deschis, precum si in:
- spatii de cazare comuna;
- incaperi cu echipament electronic de calcul, masura, control si automatizare;
- incaperi ale centralelor termice;
- locuri cu schele, cofraje si esafodaje realizate din materiale combustibile;
- lanuri de cereale in faza de coacere si
- zone impadurite.