Valabil la 26.08.2011
In cazul unei societati comerciale in cadrul careia se regasesc un director administrativ si doi salariati, cine va avea dreptul sa semneze documentele contabile aferente obiectului de activitate in cauza? Mai mult decat atat, in aceste conditii, sunt fisele de post obligatorii pentru tot personalul? Care sunt reglementarile care fac referire la reprezentarea unei societati de catre o persoana imputernicita in acest sens?
Potrivit dispozitiilor art. 197 coroborat cu art. 75 – 79 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, dreptul de a reprezenta societatea apartine fiecarui administrator, afara de stipulatie contrara in actul constitutiv.
Daca actul constitutiv dispune ca administratorii sa lucreze impreuna, decizia trebuie luata in unanimitate; in caz de divergenta intre administratori, vor decide asociatii care reprezinta majoritatea absoluta a capitalului social.
Pentru actele urgente, a caror neindeplinire ar cauza o paguba mare societatii, poate decide un singur administrator in lipsa celorlalti, care se gasesc in imposibilitate, chiar momentana, de a lua parte la administratie.Asociatii care reprezinta majoritatea absoluta a capitalului social pot alege unul sau mai multi administratori dintre ei, fixandu-le puterile, durata insarcinarii ÅŸi eventuala lor remuneratie, afara numai daca prin actul constitutiv nu se dispune altfel.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
250 Modele Fise de Post
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Asociatul care, intr-o operatiune determinata, are, pe cont propriu sau pe contul altuia, interese contrare acelora ale societatii, nu poate lua parte la nici o deliberare sau decizie privind aceasta operatiune.
In concluzie, intr-o societate comerciala, documentele contabile vor fi semnate de persoana imputernicita, in acest sens, prin actul constitutiv al societatii. Cu privire la fisa de post, aceasta presupune enumerarea atributiilor care revin salariatului, reperezentand o concretizare a obligatiilor principale pe care salariatul si le asuma la incheierea contractului individual de munca (CIM).
Odata cu intrarea in vigoare a Legii 40/2011, fisa postului devine un document obligatoriu anexa la contractul individual de munca in care se stabilesc atributiile ce caracterizeaza munca salariatului.
Legea nu precizeaza toate elementele pe care le contine fisa postului, ci doar obligatia stabilirii prin fisa de post a atributiilor postului, in conformitate cu dispozitiile art. 17 alin. (3) lit. d) din Codul muncii, republicat. Fisa de post este asumata de salariat prin semnatura de primire. In concluzie, fisa de post este o completare a contractului individual de munca in cuprinsul careia sunt precizate atributiile postului.