Studiu de caz: Concediul fara plata in cazul directorului general

08 August 2011
08 August 2011
concediu directorconcediu fara plata directoraprobare AGARegulamentul intern
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reglementarile care privesc acordarea concediului de plata ar trebui sa fie cunoscute atat de angajator, cat si de salariati. In cazul unui actionar majoritar al companiei (cu 5 asociati), angajat cu contract de munca in functia de director general, care va fi cadrul pentru ca acesta sa beneficieze de concediu fara plata? Care vor fi documentele necesare pentru primirea acestui tip de concediu? Va fi necesara aprobarea AGA intr-o astfel de situatie?

In primul rand, asa cum este precizat in cadrul art. 148 din Codul muncii, pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata. Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
 
Daca este angajat cu contract individual de munca, directorul general are calitatea de salariat, ceea ce inseamna ca i se aplica art. 148 din Codul muncii. In situatia in care nu a fost stabilita prin regulamentul intern durata concediului fara plata, aceasta prevedere poate fi inclusa printr-o  modificare a acestui regulament.

In consecinta, in regulamentul intern va fi introdusa o clauza dupa modelul urmator: "Pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii societatii au dreptul la concedii fara plata cu o durata de .......zile". Modificarea se aproba de organul societatii care a aprobat initial regulamentul intern (AGA, Consiliul de Administratie).

Salariatul (directorul general) formuleaza o cerere prin care solicita aprobarea concediului fara plata in conformitate cu dispozitiile regulamentului intern. In cerere salariatul va arata care este situatia personala pentru rezolvarea careia solicita acordarea concediului fara plata.

Cererea se aproba de organul competent sa rezolve astfel de cereri, potrivit statutului societatii. De exemplu, daca in statutul societatii este prevazut ca astfel de cereri se aproba de AGA, va fi necesara hotararea AGA. In schimb, daca este prevazut ca se aproba de Consiliul de Administratie, va fi necesara hotararea Consiliului de Administratie.
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]