Exista oare cai de a-i convinge pe angajati sa munceasca asa cum isi doresc actionarii? Ei bine, raspunsul este unul pozitiv si experienta demna de luat inseama a mai multor specialisti romani si internationali se rezuma la cele patru sfaturi pe care vi le supunem atentiei in cele ce urmeaza:
1. Ganditi-va la punctele tari ale angajatului!
Foarte multi manageri fac marea greseala (dar umana, de altfel) de a se gandi la ceea ce angajatii fac prost. Nu foloseste la nimic sa va ganditi la "defectele” angajatului. Pentru a-l motiva trebuie sa-i descoperiti punctele tari si sa insistati asupra lor. Altfel, riscati sa luptati pentru o cauza pierduta din start.
Daca un angajat nu este foarte talentat in grafica pe computer, dar face niste prezentari multimedia exceptionale, este cazul sa-l motivati in directia in care da rezultate.
2. Nu utilizati metode motivationale care nu merg!
Portal Codul Muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile
Repetand zilnic aceleasi lucruri despre utilitatea si eficienta actiunilor pe care doriti sa le desfasurati, fara a naste un interes deosebit, riscat sa va transformati intr-o papusa de teatru... Cum este o papusa de teatru? Simpatica, dar fara personalitate. Cand simtiti ca nu merge ceva, nu ezitati sa schimbati imediat tot... registrul tactic. Un adevarat manager de HR este cel ce se poate replia imediat pe alte pozitii!
3. Reanalizati-va scara motivationala!
Nu trebuie sa va jenati daca, din cand in cand, vine momentul sa va reanalizati scara motivationala. Daca angajatii companiei se complac intr-o rutina paguboasa, inseamna ca si tehnicile dumneavoastra de motivare au cazut prada aceleiasi rutine... Cereti sfaturi colegilor, colaboratorilor sau chiar superiorilor ierarhici pentru a afla ce mai e... la moda in motivare intr-o companie cum este cea in care lucrati.
4. Invatati angajatii sa-si masoare singuri succesul!
Iata o cale extrem de interesanta! Puteti realiza formulare de evaluare a activitatilor si puteti antrena angajatii in jocuri extrem de serioase. Masurarea succesului personal este, chiar si fara intentie, un factor motivational pentru colegul de birou, chiar daca, initial, va genera foarte multa invidie. Veti observa, in scurt timp, ca angajatii vor munci mai mult doar pentru simplul motiv ca nu vor sa ramana in urma!