In lumea competitiva a zilelor noastre, networking-ul nu mai reprezinta doar un bonus bine-venit, ci este o necesitate. Indiferent daca esti in cautarea unui nou loc de munca, iti doresti un mentor sau vrei sa iti extinzi cercul de cunoscuti din domeniul tau, networking-ul (relatiile cu ceilalti, in general, in domeniul de business) iti poate deschide usi despre care nici nu stiai ca exista. Insa aceasta socializare cu anumite obiective nu vine natural pentru toti. Cu o strategie bine pusa la punct si cu putina practica, oricine poate deveni un expert in networking. Iata cateva recomandari in acest sens.
Fa-ti un plan
Documenteaza-te inainte, pentru a vedea ce persoane ai vrea sa cunosti. De exemplu, poti cunoaste proprietari de magazine de bijuterii, pentru creatiile tale handmade.
De asemenea, tine cont si de audienta, atunci cand participi la un eveniment. Gandeste strategic atunci cand alegi natura evenimentului la care participi. De exemplu, daca vrei sa cunosti vlogerii culinari din zona ta, poti participa la o intalnire organizata de comunitate.
Ia cu tine o carte de vizita deosebita
Majoritatea persoanelor care participa la evenimente de networking aduc carti de vizita, pentru a face schimb cu persoanele de care sunt interesate. Majoritatea au aceeasi forma si aceeasi culoare. Pentru a iesi in evidenta, alege un model de carte de vizita cu elemente din industria in care activezi.
De exemplu, daca esti fotograf, proiecteaza o carte de vizita care sa aiba forma unei camere foto sau include o fotografie pe spate. Daca alegi sa iti personalizezi cartea de vizita, ai mai multe sanse sa pastrezi legatura cu persoanele intalnite, deoarece te vor tine minte. Nu uita sa ceri si tu carti de vizita, pentru a putea pastra legatura.
Pentru o mai buna organizare, pune cartile de vizita primite intr-un clasor. Astfel, le vei putea organiza dupa tipul de eveniment la care participi, dar si in functie de cat de interesante ti s-au parut persoanele cunoscute.
Ajuta-i pe ceilalti
Reciprocitatea este baza unei relatii solide, indiferent de natura sa. Acest lucru este remarcat si de psihologul Robert Cialdini, care spune ca persoanele ajutate simt nevoia de a ajuta sau de a se implica, la randul lor. Invitatia la o cafea, a unei persoane intalnite la un eveniment, este un mod simplu de a avea o discutie in doi.
Fii tu insuti
Atunci cand ai incredere in tine si in propriile abilitati, vei avea mai multe sanse de succes la un eveniment de networking. Atunci cand te pregatesti pentru un eveniment de socializare din domeniul tau, repeta raspunsurile la cele mai comune intrebari: „Ce faci?” sau „De cat timp esti in industrie?”. Daca ai un raspuns pregatit, lucrurile vor evolua firesc.
In timpul evenimentului, initiaza conversatii cu persoanele din jur, strange-le mana, daca este cazul, mentine o postura dreapta si contact vizual. Astfel de forme de comunicare nonverbala arata ca ai incredere in tine si ca esti deschis la conversatie.
Incepe de la cercul de prieteni
Una dintre cele mai simple modalitati de a incepe sa faci networking este sa te conectezi cu persoanele pe care le cunosti deja.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
250 Modele Fise de Post
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Poate ca este un fost sef sau un coleg de munca pe care nu il cunosti bine. Sau poate prietenul unui prieten lucreaza in domeniul tau. Vei fi surprins de cat de multe conexiuni ai deja la indemana.
Interactioneaza cu oameni diferiti
Pe masura ce interactionezi cu tot mai multi oameni, vei descoperi noi oportunitati de afaceri, potentiali clienti sau angajati, colaboratori si parteneri de afaceri. Trebuie doar sa ai cel putin un lucru in comun, pentru a porni discutia.
Participa la evenimente offline si online
Evenimentele de networking se pot desfasura atat in persoana, cat si online. Evenimentele offline iti permit sa intalnesti persoane de interes din comunitate. Insa, daca doresti sa iti extinzi reteaua de cunoscuti, poti participa la evenimente desfasurate online (prezentari, conferinte, lansari de produse/servicii), unde te poti conecta cu persoane cu idei asemanatoare, din tara sau din strainatate.
Practica este mama invataturii, spune un vechi proverb. Activitatile de networking devin tot mai usoare, odata ce participi la tot mai multe evenimente, intalnesti oameni si te simti mai bine in pielea ta. Este nevoie de timp, efort si rabdare, pentru a avea o retea puternica de business.
Sursa foto: Shutterstock