Drepturile de pensie ale lucratorilor romani si americani care lucreaza pe teritoriul celuilalt stat vor fi acordate in baza noilor dispozitii incluse in Acordul in domeniul securitatii sociale intre Romania si Statele Unite ale Americii.
Acordul in domeniul securitatii sociale vizeaza persoanele care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar si pe cele ale caror drepturi deriva, conform legilor aplicabile, de la acestea.
Documentul se aplica, pentru Romania, legilor care reglementeaza pensiile si ajutoarele pentru deces din sistemul public de pensii, precum si legilor care reglementeaza contributiile de asigurari sociale de sanatate, informeaza
Ministerul Muncii.
In baza noului Acord va fi posibila valorificarea perioadelor lucrate atat in Romania, cat si in SUA, in vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizarii, cu acordarea proportionala a pensiei de catre fiecare stat, in functie de perioadele de asigurare realizate in sistemul propriu.
Documentul contine si dispozitii privind exportul pensiilor, constituind un foarte important avantaj pentru facilitarea mobilitatii pensionarilor din cele doua state pe teritoriul celuilalt stat si a mentinerii accesului lor la drepturile de pensie aflate in plata.
Acordul contine, de asemenea, dispozitii privind stabilirea legislatiei aplicabile, in scopul evitarii dublei contributii de asigurari sociale a unui lucrator sau a riscului ca acesta sa nu fie supus niciunei scheme de asigurari sociale din cele acoperite de Acord.
Proiectul de lege aprobat de Executiv include si prevederi referitoare la lucratorii detasati. In acest sens, s-a stabilit inclusiv exceptarea reciproca a acestora de la plata contributiilor de asigurari sociale de sanatate din sistemul national al statului unde sunt detasati.
Acordul in domeniul securitatii sociale include prevederi referitoare la masurile administrative si de cooperare, inclusiv limba de comunicare, moneda de plata, solutionarea diferendelor, durata si intrarea in vigoare, si urmeaza sa fie ratificat prin lege de catre Parlamentul Romaniei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<