Analizam situatia unui angajator, cu privire la un angajat care se afla in perioada de proba din data de 01.02.2014, pana la data de 31.05.2014, timp de 120 de zile calendaristice.
Din data de 08.05.2014, angajatul anunta intrarea in concediu medical pentru 10 zile.
Cu ajutorul specialistilor, vom stabili in ce conditii poate CIM sa inceteze in perioada de proba si daca CM suspenda perioada de proba:
Tinem cont de prevederile art. 31 din Codul Muncii. Astfel, in vederea verificarii aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
In concluzie, temeiul legal pentru verificarea aptitudinilor la angajare este art. 31 din Codul muncii
iar verificarea se efectueaza printr-o perioada de proba care, in speta, poate fi de pana la 120 de zile.
In concluzie, perioada de proba se stabileste pentru verificarea aptitudinilor salariatului ori daca aceasta se afla in incapacitate teamporara de munca angajatorul nu isi poate exercita dreptul conferit de art. 31 din Codul muncii.
Potrivit art. 49 alin. (6) din Codul muncii, in situatia in care se supenda cIM, se supenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea (inclusiv perioada de proba) sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
CIM se suspenda de drept pe durata incapacitatii temporare de munca a salariatului.
Incetarea CIM prin notificare in perioada de proba nu constituie o incetare de drept a contractului individual de munca astfel incat apreciem ca termenul prevazut in contractul individual de munca pentru perioada de proba se suspenda pana la incetarea incapacitatii temporare de munca.
Dupa terminarea concediului medical se reia perioada de proba.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro