Circa 42 de milioane de lei s-au strans in peste 11 ani la fondul privat de pensii Pilonul II, iar cei care au contribuit sunt 100 de angajati dintre care cel mai tanar dintre ei are 28 de ani.
Potrivit unor date recente, alte 2 milioane de angajati au contribuit cu mai mult de 10.000 lei, sume care cresc de la an la an odata cu dobanzile obtinute prin investitii facute de fondurile private, cu mentiunea ca 11% au fost randamentele numai anul trecut.
In total, la Pilonul II de pensii contribuie aproape 7,5 milioane de romani, iar de la infiintare pana acum, cele mai mari 100 de conturi au adunat, in medie, 417.000 de lei, conform datelor transmise de Autoritatea de Supraveghere Financiara pentru stirile PROTV. C
Radu Craciun, presedintele APAPR, a declarat, citat de aceeasi sursa:
"Peste 2 milioane de participantii au in conturi peste 10.000 lei, iar peste 850.000 de participanti au conturi de 20.000 lei pana in momentul de fata. Acesti oameni inca nu ies la pensie, mai au inca cel putin 15 ani pana la pensie, deci valoarea conturilor lor va creste in continuare".
Totalul celor 7 fonduri de pensii administrate privat a ajuns dupa mai bine de 11 ani la 13 miliarde de euro. Randamentul acestor sume deoarece sunt investiti continuu in titluri de stat si actiuni la bursa.
Aceeasi sursa citeaza si un studiu KPMG potrivit caruia “rata de inlocuire a ultimului salariu cu pensia ar fi de 43%, daca nu am contribuit deloc la pilonul al doilea. Cu actuala contributie de 3,75%, rata ar fi undeva la peste 50%. Cu o contributie de 6%, cum este potrivit legii, dar care n-a fost marita niciodata, atunci pensia ar creste cu un inca 5%.”. De asemenea, conform studiilor din prezent, subliniaza sursa citata, daca se va majora in 2022 cota de contributie la 6% la Pilonul II de pensii, in 15-20 de contributie nu am mai depinde de pensiile publice.
Potrivit Agerpres, intrebat daca majorarea contributiilor la Pilonul 2 nu va avea ca efect indatorarea suplimentara a generatiei tinere care inca nu a intrat pe piata muncii, presedintele APAPR a raspuns ca acest lucru se intampla oricum in prezent.
"Asta se intampla si astazi. Pe de alta parte, generatia care inca nu este activa va fi unul dintre beneficiarii unui sistem de pensii private care va avea contributii mai mari. Generatia care nu este inca activa pe piata muncii si care va deveni activa va intra intr-un sistem de pensii private in care contributiile la pensiile private vor fi mai mari. Deci implicit vor beneficia de pe urma unei astfel de masuri, nu vor fi pierzatori pe toata linia, vor avea avantaje si dezavantaje, dar intr-adevar este un subiect care trebuie tratat cu atentie, nu e o decizie care poate fi luata usor. Pe de alta parte insa, socul pensionarii unei generatii atat de numeroase nu poate fi subestimat. Trebuie vazuta care e solutia", a adaugat Radu Craciun.
Nu cunoasteti la ce fond sunteti participant?
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<