"Cum se poate face recuperarea celor 10 zile libere acordate pentru urgente familiale (platite de catre angajator in luna de referinta, conform recomandarii ITM), in situatia in care programul companiei este fix si nu este necesara efectuarea orelor suplimentare? Exista varianta recuperarii sumei?"
Raspunsul specialistului:
Absentarea de la locul de munca pentru urgente familiale este reglementata la art. 152^2 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, la alin. (1) al art. 152^2 se prevede ca absentarea de la locul de munca se face cu informarea prealabila a angajatorului si cu recuperarea perioadei absentate pana la acoperirea integrala a duratei normale a programului de lucru a salariatului.
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu!
Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de risc maternal, de ingrijitor, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit, DETALII AICI >>>
Notiunea de recuperare a perioadei absentate se refera la realizarea efectiva de ore de munca de catre salariat prin care el recupereaza perioada de absenta de la locul de munca pentru motivul prevazut la art. 152^2.
Orele de recuperarea a perioadei de absenta nu sunt ore suplimentare ci efectiv, programul de lucru al persoanei care a absentat, se prelungeste de asa maniera incat salariatul sa presteze (sa recupereze) munca aferenta perioadei in care a absentat. Prin urmare, este necesar sa identificati o modalitate prin care salariatul efectueaza orele de munca ce trebuie recuperate, chiar daca compania are un program fix.
Reglementarea din Codul muncii nu contine prevederi suplimentare care sa clarifice situatia mentionata de dumneavoastra.
In opinia noastra, nu exista varianta recuperarii sumei, deoarece aceasta ar insemna ca de fapt, in perioada in care a absentat pentru motivul prevazut la art. 152^2, salariatul s-ar fi aflat intr-un fel de zile de
concediu fara plata, or nu acesta este scopul reglementarii si acordarii acestui tip de drept.
Raspuns oferit in luna februarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Punerea la dispozitia unui colaborator a unui vehicul. Incadrare venituri salarialeIntrebare: Avem un colaborator caruia ii punem la dispozitie gratis masina firmei societatii luata in leasing, nu este angajat. Exista oare riscul ca la un control sa fie considerat ca exista o dependenta a colaboratorului fata de firma societate? Astfel incat sa se considere ca este salariat? Mentionez ca restul conditiilor de independenta sunt indeplinite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post Consilier in ManagementIntrebare: Va rog sa mi trimiteti fisa postului pentru Cod COR 263101Consilier/expert/inspector/referent/economist in Management.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<