Vesti bune pentru salariatii romani, in contextul in care legiutorii doresc sa introduca mai multe
zile libere in Codul Muncii, tinand cont de varii situatii care pot surveni.
De exemplu, un nou proiect de lege depus la Senat in data de 15.06.2022 si care urmeaza sa fie dezbatut, propune ca salariatii sa beneficieze de 10 zile libere anual, in contextul unor situatii de urgenta care pot aparea in viata angajatului.
Concret, aceasta propunere este o extensie a celor doua directive europene care ar trebui sa fie transpunse in legislatia romana chiar in acest an. Vorbim despre introducerea Directivei europene 1158/2019 si a Directivei Europene 1152/2019.
Cea din urma a fost deja introdusa, in mare parte, in actuala legislatie a muncii, referindu-se la raporturile de munca si obligatia angajatorilor de a oferi mai multe detalii despre programul de munca, de exemplu. Desigur, vor exista si aici modificari in cursul acestui an, iar angajatorii vor fi nevoiti sa ofere informatii suplimentare despre raporturile de munca ale actualilor salariati.
Concediu de 5 zile pentru ingrijitori
In schimb, Directiva europeana 1158/2019 vine cu o serie de noutati, avand in vedere ca vorbim despre introducerea unui nou tip de concediu, cel de ingrijitor al unei persoane bolnave. Conform directivei mentionate, acesta ar fi acordat celor care traiesc in aceeasi locuinta cu o persoana grav bolnava, care are nevoie de ingrijiri, iar salariatul este implicat direct in cadrul acestui proces de ingrijire. Acest tip de concediu este similar cu cel sugerat de autoritatile romane, dar care inca nu este in vigoare, pentru ingrijirea bolnavului de cancer.
CONCEDIU PENTRU SALARIATII CARE INGRIJESC BOLNAVI DE CANCER
Incepand cu data de 16 aprilie 2022, salariatii pot beneficia de un nou tip de concediu, concediu si indemnizatia pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice...mai multe despre aceste
directive europene aici >>>
Zile LIBERE salariati pentru situatii de urgenta, pe langa cele de concediu!
Astfel, salariatul va putea sa nu se prezinte la serviciu daca intampina anumite urgente familiale "care fac indispensabila prezenta imediata salariatului".
Din fericire, concediul anual de odihna nu va fi afectat de acordarea acestor zile libere pentru situatii de urgenta.
Conform
propunerii legislative realizate de o serie de deputati si senatori PSD, zilele pentru situatii de urgenta ar trebui recuperate, dar modalitatea de recuperare va fi stabilita impreuna cu angajatorul.
Mentionam si ca aceste zile libere pentru urgentele familiale vor fi considerate perioade de activitate prestata, asa ca vor constitui vechime in munca.
Acelasi proiect de lege isi propune sa reglementeze si sa introduca in legislatia muncii si concediul pentru ingrijitori, pe care l-am mentionat mai devreme.
Proiectul de lege NU este inca in vigoare, acesta are nevoie de votul favorabil al Parlamentului pentru a merge mai departe.
In prezent, exista 15 tipuri de concedii valabile in Romania:
1. Concediul de odihna
2. Concediul pentru formarea profesionala
3. Concediul fara plata
4. Concediul medical
6. Concediul de maternitate
8. Concediul pentru cresterea copilului
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii modificare timp de lucruIntrebare: Avem un salariat pensionar grad 3 cu 4 h/zi si solicita reducerea programului la 2 saptamani/luna. Va rog sa precizati ce modificari se aduc CIM in aceste conditii si numarul total de ore/luna mentionat in act aditional si Revisal.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru instalator pentru sisteme fotovoltaice solareIntrebare: Va rugam sa ne ajutati cu un model de fisa post pentru instalator sisteme fotovoltaice solare COR 741103.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<