Sporul de weekend reglementat de CCM sau RI? Se va inregistra in Revisal?

sporul de weekendtimpul de muncasporul de repaus
Sporul de weekend reglementat de CCM sau RI? Se va inregistra in Revisal?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Sporul de repaus este 1% din salariul realizat in luna respectiva sau 1% din valoarea orelor suplimentare?"
 
In ceea ce priveste munca in zilele de repaus saptamanal, art. 137 din Codul muncii, republicat, stabileste urmatoarele reguli:
 
– repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica;
– in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, situatie in care salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
 
Prin urmare, sporul pentru weekend se acorda astfel cum a fost reglementat prin contractul de munca si prin regulamentul intern.
Daca sporul pentru weekend a fost stabilit prin contractul individual de munca intr-un procent de 1% din salariul de baza si prin act aditional s-a stabilit ca este inclus in salariul de baza (cu conditia ca salariul de baza sa nu fie salariul minim pe economie), acest spor nu se va mai inregistra in registrul de evidenta a salariatilor. Astfel, sporurile incluse in salariul de baza nu se vor inregistra separat in registrul de evidenta a salariatilor intrucat, odata ce au fost incluse, ele fac parte din salariul de baza, salariu ce este inregistrat in registru.
 
Potrivit art. 3 alin. (1) lit. h) din H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal), registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde salariul de baza lunar brut indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca. In aceste conditii, angajatorul va completa in registru fiecare modificare intervenita (lunar sau ocazional) asupra cuantumului salariului sau al sporului acordat fiecarui salariat.
 
Orice modificare a elementelor prevazute la art. 3 lit. h) din Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor se va inregistra in registru in termenul prevazut la art. 4 alin. (3) din H.G. nr. 905/2017, respectiv in termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii.
 
Avand in vedere ca sporurile se acorda in functie de salariul realizat intr-o luna, acestea se vor inregistra lunar in Registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal).
 
In concluzie, daca sporurile acordate prin contractul individual de munca vor fi incluse in salariul de baza, acestea nu se vor inregistra in ReviSal, dar daca aceste sporuri nu sunt incluse in salariul de baza si variaza de la o luna la alta, acestea se vor inregistra, in fiecare luna, in ReviSal, in cuantum sau procent, astfel cum au fost negociate.
 
Mai multe raspunsuri despre timpul de lucru, sporuri si orare puteti afla din lucrarea Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii, DETALII AICI >>>
 

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sporul de weekendtimpul de muncasporul de repaus

Data aparitiei: 19 Ianuarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sporul de weekend reglementat de CCM sau RI? Se va inregistra in Revisal? Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]