Normele venitului minim de incluziune au fost stabilite. In ce conditii se va acorda, potrivit Legii nr. 196/2016?

venitul minim de incluziunelegea nr.196/2016
Normele venitului minim de incluziune au fost stabilite. In ce conditii se va acorda, potrivit Legii nr. 196/2016?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca normele venitului minim de incluziune au fost stabilite si oficializate, chiar daca se vor aplica de abia in 2024, cel mai probabil. 
 
Hotararea Guvernului nr. 1.154/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 937 din 26.09.2022. 
 
Prin Hotararea Guvernului enuntata mai sus se stabilesc normele de aplicare ale Legii nr. 196/2016. 
 
Va precizam ca venitul minim de incluziune se acorda lunar si va fi compus dintr-unul sau din cele doua ajutoare financiare - ajutorul de incluziune si ajutorul pentru familia cu copii.
 
Conform legii, modul de stabilire al venitului de incluziune este descris mai jos:
 
"Anexa - NORME METODOLOGICE de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune
 
Art. 12. — (1) Cuantumul maxim al ajutorului de incluziune stabilit de lege este de 275 lei/luna/membru de familie, cu exceptia persoanei singure cu varsta de cel putin 65 de ani, pentru care cuantumul maxim este de 400 lei/luna.
 
Art. 13. — (1) Pentru a fi luati in calcul la stabilirea dimensiunii familiei, membrii apti de munca din familia solicitanta de venit minim de incluziune, componenta ajutor de incluziune, care nu realizeaza venituri in baza unui contract individual de munca, raport de serviciu sau alta forma legala de angajare si nici din activitati independente sau activitati agricole, asa cum sunt acestea definite de Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute la art. 13 alin. (1) din lege. 
 
Art. 14. — (1) Pentru mentinerea dreptului la ajutorul de incluziune, prevederile art. 13^1 alin. (1) lit. b) si c) din lege se aplica numai in situatiile in care exista solicitari pentru angajarea de zilieri si/sau de prestatori casnici pe raza administrativ- teritoriala a localitatii de domiciliu sau, dupa caz, de resedinta sau pe a caror raza teritoriala traiesc, in cazul persoanelor fara adapost. 
(2) In aplicarea prevederilor art. 61 alin. (2) din lege, formula de calcul al numarului de ore la solicitarea primarului, pentru efectuarea de catre persoanele apte de munca, beneficiare de ajutor de incluziune, de activitati sau lucrari de interes local, este urmatoarea:
 
Numarul de ore de munca =  Nr. de ore aferente salariului minim brut pe tara garantat in plata x cuantumul ajutorului de incluziune  
 
Nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, aprobat prin hotarare a Guvernului la data la care se solicita dreptul la ajutorul de incluziune
 
(...)
 
Stabilirea cuantumului venitului minim de incluziune
 
SECTIUNEA 1
 
Conditii generale
 
Art. 6. — (1) Venitul minim de incluziune se constituie din totalitatea sumelor aferente celor doua categorii de ajutoare financiare care se stabilesc in functie de incadrarea in limitele veniturilor nete lunare ajustate prevazute la art. 9 alin. (3) din lege.
(2) Sunt eligibile pentru acordarea venitului minim de incluziune familia si persoana singura ale caror venituri nete lunare ajustate sunt de pana la:
a) 700 lei/membru de familie, pentru situatia prevazuta la art. 4 lit. a);
b) 275 lei/membru de familie, pentru situatia prevazuta la art. 4 lit. b), cu exceptia persoanei varstnice pentru care nivelul maxim este de 400 lei;
c) 700 lei/membru de familie, pentru situatia prevazuta la art. 4 lit. c)."
 
Stabilirea cuantumului ajutorului pentru familia cu copii si conditii de acordare - precizam ca ajutorul maxim acordat nu va putea depasi 480 de lei. De asemenea, vor beneficia de venitul minim de incluziune cei care au venituri de pana la 700 de lei.
 
Pentru a beneficia de venitul minim de incluziune, cei interesati vor trebui sa depuna, la primaria de domiciliu, o cerere. 
 
Actul normativ detaliaza componentele venitului minim de incluziune si modalitatea de stabilire a dimensiunii familiei si a venitului lunar ajustat si stabileste lista bunurilor ce conduc la excluderea acordarii venitului minim de incluziune, respectiv:
 
       - cladirile si alte spatii locative in afara locuintei de domiciliu, precum si terenurile din intravilan, cu o suprafata de peste 1.200 mp in zona urbana si  2.500 mp in zona rurala, in afara terenurilor de imprejmuire a locuintei si a curtii aferente...citeste continuarea aici >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
venitul minim de incluziunelegea nr.196/2016

Data aparitiei: 27 Septembrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Normele venitului minim de incluziune au fost stabilite. In ce conditii se va acorda, potrivit Legii nr. 196/2016? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]