Va informam ca normele venitului minim de incluziune au fost stabilite si oficializate, chiar daca se vor aplica de abia in 2024, cel mai probabil.
Hotararea Guvernului nr. 1.154/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 937 din 26.09.2022.
Prin Hotararea Guvernului enuntata mai sus se stabilesc normele de aplicare ale Legii nr. 196/2016.
Va precizam ca venitul minim de incluziune se acorda lunar si va fi compus dintr-unul sau din cele doua ajutoare financiare - ajutorul de incluziune si ajutorul pentru familia cu copii.
"Anexa - NORME METODOLOGICE de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune
Art. 12. — (1) Cuantumul maxim al ajutorului de incluziune stabilit de lege este de 275 lei/luna/membru de familie, cu exceptia persoanei singure cu varsta de cel putin 65 de ani, pentru care cuantumul maxim este de 400 lei/luna.
Art. 13. — (1) Pentru a fi luati in calcul la stabilirea dimensiunii familiei, membrii apti de munca din familia solicitanta de venit minim de incluziune, componenta ajutor de incluziune, care nu realizeaza venituri in baza unui contract individual de munca, raport de serviciu sau alta forma legala de angajare si nici din activitati independente sau activitati agricole, asa cum sunt acestea definite de Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute la art. 13 alin. (1) din lege.
Art. 14. — (1) Pentru mentinerea dreptului la ajutorul de incluziune, prevederile art. 13^1 alin. (1) lit. b) si c) din lege se aplica numai in situatiile in care exista solicitari pentru angajarea de zilieri si/sau de prestatori casnici pe raza administrativ- teritoriala a localitatii de domiciliu sau, dupa caz, de resedinta sau pe a caror raza teritoriala traiesc, in cazul persoanelor fara adapost.
(2) In aplicarea prevederilor art. 61 alin. (2) din lege, formula de calcul al numarului de ore la solicitarea primarului, pentru efectuarea de catre persoanele apte de munca, beneficiare de ajutor de incluziune, de activitati sau lucrari de interes local, este urmatoarea:
Numarul de ore de munca = Nr. de ore aferente salariului minim brut pe tara garantat in plata x cuantumul ajutorului de incluziune
Nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, aprobat prin hotarare a Guvernului la data la care se solicita dreptul la ajutorul de incluziune
(...)
Stabilirea cuantumului venitului minim de incluziune
SECTIUNEA 1
Conditii generale
Art. 6. — (1) Venitul minim de incluziune se constituie din totalitatea sumelor aferente celor doua categorii de ajutoare financiare care se stabilesc in functie de incadrarea in limitele veniturilor nete lunare ajustate prevazute la art. 9 alin. (3) din lege.
(2) Sunt eligibile pentru acordarea venitului minim de incluziune familia si persoana singura ale caror venituri nete lunare ajustate sunt de pana la:
a) 700 lei/membru de familie, pentru situatia prevazuta la art. 4 lit. a);
b) 275 lei/membru de familie, pentru situatia prevazuta la art. 4 lit. b), cu exceptia persoanei varstnice pentru care nivelul maxim este de 400 lei;
c) 700 lei/membru de familie, pentru situatia prevazuta la art. 4 lit. c)."
Stabilirea cuantumului ajutorului pentru familia cu copii si conditii de acordare - precizam ca ajutorul maxim acordat nu va putea depasi 480 de lei. De asemenea, vor beneficia de venitul minim de incluziune cei care au venituri de pana la 700 de lei.
Pentru a beneficia de venitul minim de incluziune, cei interesati vor trebui sa depuna, la primaria de domiciliu, o cerere.
Actul normativ detaliaza componentele venitului minim de incluziune si modalitatea de stabilire a dimensiunii familiei si a venitului lunar ajustat si stabileste lista bunurilor ce conduc la excluderea acordarii venitului minim de incluziune, respectiv:
- cladirile si alte spatii locative in afara locuintei de domiciliu, precum si terenurile din intravilan, cu o suprafata de peste 1.200 mp in zona urbana si 2.500 mp in zona rurala, in afara terenurilor de imprejmuire a locuintei si a curtii aferente...
citeste continuarea aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<