Precizam ca ministerul Muncii a terminat de redactat un document privind orientarea tinerilor in cariera, iar un proiect in acest sens a fost derulat in Oradea pentru a-l testa.
Proiectul pilot este denumit "Indragostirea tinerilor de meserie", a declarat ministrul Muncii, Marius Budai, la Bacau, la dezbaterea proiectului national "Pactul pentru tineri", potrivit Agerpres.
Abandonul scolar, o problema in Romania
Ministrul a mai precizat si ca problema abandonului scolar este foarte importanta deoarece va influenta si evolutia societatii romanesti in viitor. Asadar, este imperios necesar ca tinerilor sa li se ofere o orientare profesionala acceptabila, eficienta financiar:
"Da, prevenirea abandonului scolar este o problema, nu o sa enumar acum toate masurile pe care le avem din punct de vedere al protectiei sociale, al sprijiniri tanarului, al ce inseamna noile reforme prin venitul minim de incluziune, unde, ca si componenta principala este incurajarea parintilor pentru a-si gasi un loc de munca, dar si o componenta de asistenta sociala care se va derula prin autoritatile publice locale, cu sprijinul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, si anume, prin aceste anchete sociale sa vedem de ce anume au nevoie acesti copii, pentru a nu abandona scoala, fie pentru a-i incuraja pe acestia sa mearga la scoala. Am terminat de scris un proiect la Ministerul Muncii privind orientarea tinerilor in cariera, am facut un proiect pilot in Oradea pentru a-l testa si l-am intitulat "Indragostirea tinerilor de meserie". Ii ducem la scoala pe copii, prevenim abandonul scolar, dar ce facem cu ei? Nu putem fi toti medici, nu putem fi toti juristi, economisti si atunci trebuie sa gandim foarte mult ce facem cu invatamantul dual, cu invatamantul tehnic. Avem nevoie de parteneriatul pe care Guvernul trebuie sa il faca acum intre Munca, Familie si Educatie, pentru ca provocarile sunt foarte mari", a spus ministrul, conform unui comunicat al CONAF.
Ordin al ministrului Educatiei: Scolile vor avea comisii pentru colectarea si gestionarea datelor despre elevii in risc de abandon scolar
Ministerul Educatiei a publicat Metodologia privind managementul modulului Mecanismul de Avertizare Timpurie in Educatie (MATE) din Sistemul Informatic Integrat al Invatamantului din Romania (SIIIR) pentru activitatile din invatamantul preuniversitar.
Prezenta metodologie, care reglementeaza managementul modulului Mecanismul de Avertizare Timpurie in Educatie (MATE) din Sistemul Informatic Integrat al Invatamantului din Romania (SIIIR), a fost publicata in Monitorul Oficial.
Potrivit Metodologiei, in vederea asigurarii managementului modulului MATE, la nivelul Ministerului Educatiei, inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti si al unitatilor de invatamant preuniversitar se constituie comisii pentru coordonarea si gestionarea activitatilor derulate prin SIIIR...
mai multe poti citi pe portalinvatamant >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<