Numarul muncitorilor romani necalificati a crescut semnificativ, ajungandu-se la o medie de 14,1% din total, judetul cu cea mai mare pondere in acest sens fiind Bihor (25,5%).
Cea mai joasa pondere se regaseste in Bucuresti (8,21%), iar in ultima vreme numarul muncitorilor necalificati a crescut cu aproximativ 8% la nivel de tara, aceasta fiind o reala problema pentru angajatorii romani.
Ocupatiile cele mai frecvente ale celor care presteaza munca necalificata
Ocupatiile cu cele mai multe contracte de munca necalificata se regasesc in: confectii, domeniul asamblarii si montarii pieselor, domeniul manipularii marfurilor, conform informatiilor prezentate in cadrul conferintei Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM).
„
Brandul nostru de tara este munca necalificata si subzistenta”,observa profesorul Constantin Ciutacu, Institutul National de Cercetari Economice „Costin C. Kiritescu”, conform Mediafax.
Cei care lucreaza in industria confectiilor ocupa a patra pozitie in clasamentul ocupatiilor din sectorul privat, cu peste 97.000 de contracte de munca. Pe primul loc se afla soferii de masini de mare tonaj (130.000 de contracte de munca) urmati de vanzatori (125.000) si lucratori comerciali (120.000). Pe locul cinci se afla agentii de securitate, cu 93.000 de locuri de munca.
O alta problema cu care se confrunta angajatorii este criza fortei de munca, in sensul in care acestia nu reusesc sa gaseasca personalul necesar pentru a reusi sa progreseze.
Mai bine de 72% din locurile de munca scoase la concurs de catre companii nu sunt ocupate, Romania confrandu-se cu un adevarat deficit de forta de munca.
Conform unui studiu, in ultimii 8 ani tara noastra se confrunta cu o reala problema, atunci cand vine vorba de a gasi angajatii potriviti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu medical. Zilele suportate de angajatorIntrebare: Cate zile de Concediu medical plateste angajatorul daca intr o luna sunt trei concedii medicale:- primul (initial) de 4 zile, 14-17.01.25 - al doilea tot de 4 zile (cu intrerupere fata de primul de cateva zile) 20.01.-23.01.2025 si -al treilea de 5 zile (lucratoare) in continuare (calendaristic vorbind) 24.01.2025-31.01.2025 dar dat de o unitate spitaliceasca (nu de medicul de familie ca celelalte doua).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Repausul zilnic si repausul saptamanalIntrebare: Ore lucrate sambata O angajata cu norma intreaga de luni pana vineri, lucreaza si sambata 4 ore in showroom. Cand revine la servici: luni de la 08:00, 12:00 sau marti?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<