Accizele pentru combustibili si pentru tutun vor fi majorate de la 1 ianuarie 2011, ceea ce ar putea conduce la noi cresteri de preturi pentru aceste produse, potrivit unui proiect de ordonanta care modifica Codul Fiscal.
Astfel, in cazul produselor energetice acciza pentru benzina fara plumb va creste de la 1 ianuarie cu 15 euro pe tona, respectiv de la 452 de euro/1.000 litri la 467 euro/1.000 de litri. Pentru motorina, accizele vor urca cu 11 euro pe tona, de la 347 de euro/1.000 de litri la 358 euro/1.000 de litri.
In nota de fundamentare a proiectului se arata ca aceasta majorare s-ar putea vedea anul viitor intr-o posibila crestere a preturilor de vanzare pentru anumite produse.
Potrivit documentului, accizele platite pentru bauturile alcoolice vor ramane nemodificate.
Importanta este insa si faptul ca cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate, destinate exclusiv transportului rutier de persoane raman nedeductibile in 2011. Masura vizeaza vehiculele rutiere cu o greutate maxima autorizata sub 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, exceptie facand vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, paza, care de reportaj, vanzari, maxi taxi sau scolile de soferi.
Portal Codul Muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Documentul mai prevede abrogarea prevederilor referitoare la neimpozitarea contravalorii cupoanelor ce reprezinta bonuri de valoare care se acordau cu titlu gratuit persoanelor fizice.
Cu privire la serviciile principale si auxiliare legate de activitati culturale, artistice, sportive, stiintifice, educationale, de divertisment sau de activitati similare (targuri si expozitii), schimbarea priveste modul de impozitare. “In prezent aceste servicii se impoziteaza la locul prestarii efective, chiar daca sunt prestate catre persoane impozabile. Dupa 1 ianuarie 2011, in principiu numai serviciile de natura celor enumerate mai sus, prestate catre persoane neimpozabile, se vor mai impozita la locul prestarii efective, in timp ce serviciile prestate catre persoane impozabile se vor impozita la locul unde este stabilit beneficiarul serviciilor”, mai prevede proiectul actului normativ.
Organizatorii de jocuri de noroc caracteristice activitatii cazinourilor si de jocuri tip slot-machine, vor permite accesul in locatiile autorizate numai pe baza unui bilet de intrare, valabil pentru 24 ore in intervalul 0800 – 0800, pentru fiecare persoana. Pentru cazinouri, biletul de intrare se emite si se incaseaza la receptie pentru fiecare persoana care intra in cazinou, indiferent daca aceasta participa sau nu la jocurile de noroc iar pentru jocurile tip slot-machine, biletul de intrare se va incasa numai de la jucatori. Persoanele carora li s-a eliberat bilet de intrare au obligatia sa-l pastreze, pe toata perioada cat se afla in incinta locatiei in care se elibereaza astfel de bilete”.
In cazul accizelor, este vizata inlocuirea MPPC (Most popular price category) cu WAP (Weighted average price) ca punct de referinta pentru determinarea structurii accizei totale pentru tigarete si atingerea cerintei privind acciza pentru tigarete de minim 90 euro/1000 tigarete indiferent de WAP, pana la 31 decembrie 2017, potrivit perioadei de tranzitie acordata Romaniei. In plus, se vor revizui unele definitii, atat in cazul tigaretelor cat si in cazul altor produse din tutun. Documentul propus de Finante mai prevede eliminarea scutirii de la plata accizelor prevazuta in cazul tigaretelor destinate testelor stiintifice si celor privind calitatea produselor, mentinerea accizelor pentru cafea si produse din cafea si pentru anul 2011.
Oficialii MFP admit ca am putea asista la o posibila crestere a preturilor de vanzare pentru anumite produse accizabile ca urmare a majorarii nivelului accizelor.