Despre faptul ca cei din IT beneficiaza de mai multe facilitati decat restul angajatilor din Romania s-a mai discutat, iar aceste aspecte nu sunt pe placul tuturor.
Asa se face ca presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat recent ca nu i se pare normal ca cei care lucreaza in IT sa fie scutiti de plata impozitului pe venit. „Orice venit trebuie impozitat. Nu poti sa creezi facilitati fiscale care imbraca forma unor privilegii”, a mentionat Orban, conform Mediafax.
Este un fapt binecunoscut ca salariile din IT sunt cele mai mari din Romania, ajungand la un salariu net de peste 7.000 lei lunar. Ramane de vazut daca aceste aspecte se vor schimba odata cu venirea unui nou Guvern.
Este demn de mentionat ca un IT-ist cu un salariu mediu brut de 12.308 lei plateste CAS in cuantum de 3.077 lei, CASS in cuantum de 1.231 lei si bebeficiaza de un venit net de 8.000 de lei.
Daca s-ar reintroduce impozitul pe venit, acelasi salariat va plati si un impozit pe venit in cuantum de 800 de lei si va ramane cu un net de 7.200 de lei. Asadar, daca aceasta afirmatie a politicianului ar fi transpusa in lege, cei din IT ar putea pierde in jur de 10% la salariul net.

Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR

37 de Modele de Regulament intern

Managementul conflictelor
In momentul de fata, peste 30.000 de salariati din IT beneficiaza de aceasta facilitate, in Romania.
Ce trebuie sa stie cei din IT
Managerii HR precum si angajatorii sunt familiarizati cu faptul ca, potrivit prevederilor Codului fiscal, persoanele fizice sunt scutite de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din venituri din salarii si asimilate salariilor, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator.
Incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator:
- se face prin ordin comun al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, al ministrului pentru societatea informationala, al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice si al ministrului finantelor publice.
Tocmai de aceea fost aprobat Ordinul nr. 1168/2017 /492/2018/3.024/2018 /3.337/2017 de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Finantelor Publice...citeste mai multe aici >>>