Un salariat isi ia concediu medical, vine la serviciu o saptamana si apoi lipseste iar. Lipseste 3 zile nemotivat si nu prezinta certificatul medical.
Greseala:
In regulamentul intern al societatii angajatorul nu a mentionat numarul zilelor de absente nemotivate care-l indreptateste pe angajator sa efectueze concedierea salariatului.
Angajatorul dispune concedierea salariatului pe durata incapacitatii temporare de munca.
Consecinte:
Angajatorul nu are un temei legal pe baza caruia sa invoce absenta nemotivata a salariatului de la serviciu si sa dispuna concedierea acestuia.
Rezolvare:
40 Modele de Regulament Intern
Portal Codul Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Potrivit art. 60 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical, nu poate fi dispusa concedierea salariatilor.
In temeiul art. 36 alin. (2) din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, certificatul de concediu medical se prezinta platitorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul.
In ceea ce priveste absenta nemotivata a salariatului sugeram angajatorului sa mentioneze in regulamentul intern numarul zilelor de absente nemotivate care-l indreptateste pe acesta sa efectueze concedierea salariatului.
Completati regulamentul intern la capitolul „Disciplina muncii” cu numarul zilelor de absente nemotivate, numar care odata inregistrat de oricare dintre salariati da dreptul angajatorului la concediere disciplinara.
Astfel, in situatia in care disponibilizarile de personal nu pot fi evitate, conducerea unitatii va comunica in scris fiecarui salariat al carui post urmeaza a fi desfiintat daca i se ofera sau nu un alt loc de munca ori cuprinderea intr-o forma de recalificare profesionala in vederea ocuparii unui post in aceeasi unitate.
In cazurile in care salariatilor nu li se pot oferi alte locuri de munca ori acestia refuza locul de munca oferit sau cuprinderea intr-o forma de recalificare, conducerea unitatii le va comunica in scris termenul de preaviz, in conditiile prevazute in prezentul contract colectiv de munca.
La luarea masurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu tin de persoana salariatului vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:
a) daca masura ar putea afecta doi soti care lucreaza in aceeasi unitate, se desface contractul de munca al sotului care are venitul cel mai mic, fara ca prin aceasta sa se poata desface contractul de munca al unei persoane care ocupa un post nevizat de reducere;
b) masura sa afecteze, mai intai, persoanele care nu au copii in intretinere;
c) masura sa afecteze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatorii unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult 3 ani pana la pensionare la cererea lor.