Referitor la contributiile la pensii si somaj initiate de la 01.07.2010 pentru venituri din activitati profesionale (pentru o persoana inregistrata la AFP cu venituri din activitati independente care exercita profesii libere) si care factureaza lunar acestea se vor datora si declara pentru luna in care sunt incasate sau facturate ?
Raspuns (valabil la data de 10.09.2010):
Potrivit art. 46 alin.(1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
In urma modificarilor aduse de OUG 58/2010,
Stiti exact ce contributii sociale trebuie sa platiti?
Detalii aici >>>
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii (art. 46 alin. (3)).
Astfel cum prevede art. 48 venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, cu exceptia veniturilor din drepturile de proprietate intelectuala si a situatiilor in care venitul net se determina pe baza normelor de venit (alin. (1)).
Venitul brut cuprinde sumele incasate si echivalentul in lei al veniturilor in natura din desfasurarea activitatii (alin. (2) lit. a)).
Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente sunt obligati sa organizeze si sa conduca contabilitate in partida simpla, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind evidenta contabila, si sa completeze Registrul-jurnal de incasari si plati, Registrul-inventar si alte documente contabile prevazute de legislatia in materie (alin. (8)).
In conformitate cu prevederile punctului 38 din Norma metodologica privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobata prin OMFP 1040/2004, constituie venit brut venitul incasat in cadrul unui an calendaristic, indiferent de perioada in care au fost efectuate prestatiile.
In urma modificarilor aduse de OUG 58/2010,
Stiti exact ce contributii sociale trebuie sa platiti?
Detalii aici >>>
In cazul veniturilor cu caracter repetitiv, baza de calcul al contributiilor individuale la sistemul asigurarilor pentru somaj , pentru asigurarile sociale precum si pentru asigurarile sociale de sanatate o constituie venitul net lunar realizat.
Venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri. In venitul brut se cuprind sumele incasate in perioada de referinta.
In consecinta, veniturile se declara se declara in luna in care se incaseaza.