OUG amanare plata ratelor. Conditii noi de amanare pentru firme. Facilitati pentru cei fara restante

credite firme ougamanare rate banci ougoug suspendare rate banca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ordonanta privind amanarea ratelor la banca, publicata luni in Monitorul Oficial, include trei masuri principale, anuntate cu putin timp in urma de premierul Ludovic Orban. 
 
Astfel, cele trei masuri prezentate de premierul Ludovic  sunt urmatoarele:
 
"1. La creditele ipotecare va fi dobinda 0. Nu exista dobanda la dobanda;
 
2. Se prelungeste termenul pana la care se poate depune cererea, adica 45 de zile de la publicarea in MO, fata de perioada starii de urgenta precizata initial;
 
3. Se da posibilitatea ca pana la momentul in care solicita amanarea, daca au restante, sa isi aduca creditele la zi. Cand solicita trebuie sa nu aiba restante", a explicat premierul.
 
In noua ordonanta publicata in Monitor, se precizeaza ca perioada maxima de creditare prevazuta in reglementarile creditorilor poate fi depasita cu o perioada egala cu durata suspendarii obligatiei de plata.
 
Obligatia de plata a ratelor scadente aferente imprumuturilor, reprezentand rate de capital, dobanzi si comisioane se suspenda la cererea debitorului pentru o perioada de pana la noua luni, dar nu mai mult 31 decembrie 2020.
 
De asemenea, pentru debitorii persoane fizice pentru care prelungirea maturitatii creditelor depaseste limita de varsta prevazuta prin reglementarile creditorilor de acordare a creditelor, creditorii procedeaza la restructurarea creditului cu incadrarea in limita de varsta, informeaza Agerpres.
 
De aceasta facilitate beneficiaza cei care au credite fara restante la data instituirii starii de urgenta sau pentru debitorii care au efectuat plata acestor restante pana la data solicitarii suspendarii ratelor.
 
Totodata, aceeasi sursa subliniaza ca masura prevazuta se acorda exclusiv debitorilor ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia grava generata de pandemia COVID - 19, conform normelor de aplicare a ordonantei.
 
“Pentru a beneficia de suspendarea rambursarii ratelor, dobanzilor si comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare in acest sens in format letric sau prin posta electronica cel mai tarziu pana la 45 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei. In cazul in care debitorul nu poate transmite cererea prin unul dintre cele doua mijloace acesta o poate formula pe cale orala, prin telefon, situatie in care creditorul are obligatia inregistrarii convorbirii.
 
Dobanda datorata de debitori corespunzatoare sumelor scadente a caror plata este suspendata se capitalizeaza la soldul creditului la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plateste esalonat pe durata ramasa pana la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare.
 
Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice dobanda aferenta perioadei de suspendare se calculeaza potrivit prevederilor contractului de credit si reprezinta o creanta distincta si independenta in raport cu celelalte obligatii izvorate din contactul de credit. La aceasta creanta dobanda este zero si plata catre debitor a acestei creante se va face esalonat in 60 de rate lunare egale, incepand cu luna imediat urmatoare incheierii perioadei de amanare”, informeaza sursa citata. 
 
De asemenea, in ce priveste creditele ipotecare contractate de persoane fizice, dobanda aferenta perioadei de suspendare se calculeaza potrivit prevederilor contractului de credit si reprezinta o creanta distincta si independenta in raport cu celelalte obligatii izvorate din contactul de credit. Conform aceleiasi surse, la aceasta creanta dobanda este zero si plata catre debitor a acestei creante se va face esalonat in 60 de rate lunare egale, incepand cu luna imediat urmatoare incheierii perioadei de amanare
 
Firmele creditoare trebuie sa indeplineasca cumulativ doua conditii: 
 
- intrerup activitatea total sau partial ca efect al deciziilor emise de autoritatile publice competente potrivit legii si detin certificatul de situatii de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, prin care se constata, pe baza declaratiilor pe propria raspundere ale debitorilor, diminuarea veniturilor sau a incasarilor cu minimum 25% in luna martie 2020, prin raportare la media lunilor ianuarie si februarie 2020, 
 
- sau intrerup partial sau total activitatea ca efect al deciziilor emise de autoritatile publice competente pe perioada starii de urgenta decretate si nu se afla in insolventa la data solicitarii suspendarii rambursarii creditului, conform informatiilor disponibile pe pagina web a Oficiului National al Registrului Comertului, transmise de sursa citata.
 
Ministerul Finantelor Publice va elabora normele de aplicare, aprobate prin Hotarare a Guvernului in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta.
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
credite firme ougamanare rate banci ougoug suspendare rate banca

Data aparitiei: 31 Martie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

OUG amanare plata ratelor. Conditii noi de amanare pentru firme. Facilitati pentru cei fara restante Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]