Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 168 din 18.02.2021.
Printre principalele modificari, amintim de amanarea majorarii punctului de pensie abia in 2022 si nu in 2021 asa cum era reglementat prin Legea 127/2019 (care ar fi urmat sa intre in vigoare de la 1 septembrie anul acesta). Noua lege a pensiilor ar urma sa se aplice astfel, dupa noua ordonanta, abia de la 1 septembrie 2023.
De asemenea, in 2021 nu se mai acorda noi vouchere de vacanta in sistemul bugetar, fiind prelungita pana la 31 decembrie 2021 valabilitatea voucherelor emise deja in perioadele martie - decembrie 2019 si ianuarie - noiembrie 2020.
In plus, studentii nu mai dispun de calatorie gratuita cu trenurile, dar vor beneficia de o reducere de 50% ca in anii anteriori gratuitatii. Noua lege privind statutul personalului feroviar se aplica de anul viitor.
De asemenea, odata cu noua ordonanta, se elimina sporul de 30% la salariul de baza pentru personalul institutiilor prefectului implicat in activitati de prevenire si combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 (“sporul de stare de alerta”), cu exceptia prefectului si subprefectului
Totodata, se aduc mai multe clarificari privind numarul de zile de concediu pentru conducerea din unitatile de invatamant preuniversitar si din unitatile conexe, fiind corelate cu prevederile care reglementeaza numarul de zile de concediu acordat personalului de indrumare, conducere si control din inspectoratele scolare: "Personalul de conducere, de indrumare si control din inspectoratele scolare, precum si personalul de conducere din unitatile de invatamant preuniversitar si din unitatile conexe, beneficiaza de concediu de odihna conform Codului Muncii".
Redam mai jos prevederile esentiale din noua ordonanta:
Art. I – Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, in anul 2021, autoritatile si institutiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, precum si serviciile publice autonome de interes national, cu personalitate juridica, reglementate prin Legea nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu acorda voucherele de vacanta prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 94/2014, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. II - Articolul XII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 226/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1332 din 31 decembrie 2020, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (3) se abroga.
2. Alineatul (4) va avea urmatorul cuprins:
"(4) In cazul personalului militar, politistilor, functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si personalului civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala, decontarea sumelor reprezentand servicii turistice cuvenita in anul 2020 se poate efectua si pentru serviciile prestate in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2021 de orice structura de primire turistica aflata pe teritoriul Romaniei, in limita valorica a diferentei dintre limita valorica prevazuta pentru anul 2020 si cuantumul decontat efectiv personalului pentru serviciile prestate acestuia in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2020."
Art. III - Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 563 din 9 iulie 2019, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 86 alineatul (2), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"c) incepand cu anul 2022 valoarea prevazuta la lit. b) se majoreaza cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga cel mult 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuti in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicati de Institutul National de Statistica. Majorarea si data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat."
2. La articolul 86, alineatele (3) – (8) se abroga.
3. La articolul 182 alineatul (1), partea introductiva se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 182 – (1) Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 septembrie 2023, cu exceptia:"
4. La articolul 182 alineatul (1), dupa litera b) se introduce o litera noua, lit. b^1), cu urmatorul cuprins:
"b^1) art. 86 alin. (2) lit. c) care intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2022."
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<