legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

OUG 8/2021: Fara vouchere de vacanta. Noua lege a pensiilor, abia in 2023

oug 8/2021majorare punct pensienoua lege a pensiilor 2023eliminare spor stare de alerta
OUG 8/2021: Fara vouchere de vacanta. Noua lege a pensiilor, abia in 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 168 din 18.02.2021.
 
Printre principalele modificari, amintim de amanarea majorarii punctului de pensie abia in 2022 si nu in 2021 asa cum era reglementat prin Legea 127/2019 (care ar fi urmat sa intre in vigoare de la 1 septembrie anul acesta). Noua lege a pensiilor ar urma sa se aplice astfel, dupa noua ordonanta, abia de la 1 septembrie 2023. 
 
De asemenea, in 2021 nu se mai acorda noi vouchere de vacanta in sistemul bugetar, fiind prelungita pana la 31 decembrie 2021 valabilitatea voucherelor emise deja in perioadele martie - decembrie 2019 si ianuarie - noiembrie 2020.
 
In plus, studentii nu mai dispun de calatorie gratuita cu trenurile, dar vor beneficia de o reducere de 50% ca in anii anteriori gratuitatii. Noua lege privind statutul personalului feroviar se aplica de anul viitor. 
 
De asemenea, odata cu noua ordonanta, se elimina sporul de 30% la salariul de baza pentru personalul institutiilor prefectului implicat in activitati de prevenire si combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 (“sporul de stare de alerta”), cu exceptia prefectului si subprefectului
 
Totodata, se aduc mai multe clarificari privind numarul de zile de concediu pentru conducerea din unitatile de invatamant preuniversitar si din unitatile conexe, fiind corelate cu prevederile care reglementeaza numarul de zile de concediu acordat personalului de indrumare, conducere si control din inspectoratele scolare: "Personalul de conducere, de indrumare si control din inspectoratele scolare, precum si personalul de conducere din unitatile de invatamant preuniversitar si din unitatile conexe, beneficiaza de concediu de odihna conform Codului Muncii".
 
Redam mai jos prevederile esentiale din noua ordonanta:
 
Art. I – Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, in anul 2021, autoritatile si institutiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, precum si serviciile publice autonome de interes national, cu personalitate juridica, reglementate prin Legea nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu acorda voucherele de vacanta prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 94/2014, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Art. II - Articolul XII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 226/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1332 din 31 decembrie 2020, se modifica dupa cum urmeaza: 
 
1. Alineatul (3) se abroga. 
 
2. Alineatul (4) va avea urmatorul cuprins: 
 
"(4) In cazul personalului militar, politistilor, functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si personalului civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala, decontarea sumelor reprezentand servicii turistice cuvenita in anul 2020 se poate efectua si pentru serviciile prestate in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2021 de orice structura de primire turistica aflata pe teritoriul Romaniei, in limita valorica a diferentei dintre limita valorica prevazuta pentru anul 2020 si cuantumul decontat efectiv personalului pentru serviciile prestate acestuia in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2020."
 
Art. III - Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 563 din 9 iulie 2019, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza: 
 
1. La articolul 86 alineatul (2), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
 
"c) incepand cu anul 2022 valoarea prevazuta la lit. b) se majoreaza cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga cel mult 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuti in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicati de Institutul National de Statistica. Majorarea si data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat." 
2. La articolul 86, alineatele (3) – (8) se abroga. 
 
3. La articolul 182 alineatul (1), partea introductiva se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
 
"Art. 182 – (1) Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 septembrie 2023, cu exceptia:" 
 
4. La articolul 182 alineatul (1), dupa litera b) se introduce o litera noua, lit. b^1), cu urmatorul cuprins: 
 
"b^1) art. 86 alin. (2) lit. c) care intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2022."

 
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
oug 8/2021majorare punct pensienoua lege a pensiilor 2023eliminare spor stare de alerta

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 19 Februarie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


OUG 8/2021: Fara vouchere de vacanta. Noua lege a pensiilor, abia in 2023 Nota: 3.42 din 5 - 6 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Perioada de probaIntrebare: Am urmatoarea situatie:angajez un salariat contract de munca perioada determinata de 3 luni, dupa aceste 3 luni ii prelungesc contractul pe perioada nedeterminata. Intrebarea este:dupa ce ii prelungesc contractul pe perioada nedeterminata mai este valabila perioada de proba de 90 zile?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Locul muncii la domiciliu, clienti si sediul angajatorului. Prevederi CIMIntrebare: Va rog sa imi spuneti pentru angajati in functia de Administrator de retea de calculatoare respectiv Inginer de sistem in informatica care desfasoara activitate la sediul firmei, la domiciliul lor si la clienti, cum ar trebui intocmit contractul de munca, locul muncii si clauze ce ar trebui incluse in contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"
Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
//
[x]