Ministrul Muncii: Este nevoie de o crestere a salariului min

Ioana Pavel
Ioana Pavel
08 Septembrie 2021
08 Septembrie 2021
Ioana Pavel
Ioana Pavel
majorare salariu minim 2021creature salariu minimministrul muncii Raluca Turcan salariu minm
Ministrul Muncii: Este nevoie de o crestere a salariului min
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat recent ca sustine majorarea salariului minim, in conditiile in care aceasta crestere este sustenabila si duce la o imbuntatatire reala a calitatii vietii. 
 
Declaratia a fost facuta saptamana aceasta, la inceputul reuniunii Comitetului National Tripartit pentru Dialog Social, la Palatul Victoria.
 
" Exista o concluzie generala la nivelul societatii si anume ca nivelul actual al salariului minim este insuficient si ca este nevoie de o crestere a acestuia, insa aceasta crestere sa fie sustenabila din partea mediului economic si, in acelasi timp, sa conduca la modul real la o crestere a nivelului de trai si a calitatii vietii. Asadar, cu cat ancoram majorarea salariului minim in indicatori economici si cu cat luam aceasta decizie intr-un mod mai predictibil, cu atat mediul de afaceri se poate plia pentru sustinerea cresterii nivelului de salarii", a declarat Raluca Turcan, citata de Agerpres.
 
Totodata, ministrul Muncii a subliniat ca, in prezent, in societate exista doua perspective legate de salariul minim, una prezentata de partea sindicala, iar cealalta de patronate.
 
"Evident ca si Ministerul Muncii are proiectiile institutionale. Noi, pana acum, am abordat, in ultimii 2 ani, aceasta majorare a salariului minim plecand de la 3 indicatori carora li s-a adaugat si un coeficient de corectie, iar acesti indicatori, practic, arata, in momentul de fata, situatia economiei. Vorbim despre rata inflatiei, rata productivitatii si cresterea castigului salarial mediu brut. Dincolo de acestia, un coeficient de corectie pe cresterea economica cred ca ar putea sa ne conduca la o formula de calcul a salariului minim care sa raspunda cerintelor pe care ni le-am asumat cu totii. (...) Important, astazi, este sa auzim propunerile partenerilor nostri sociali si dupa aceea sa pregatim o formula pe care sa o dezbatem si sa o aducem la cunostinta cand este finalizata ", a declarat ministrul, citat de aceeasi sursa.

Formula noua pentru salariul minim


In paralel, premierul Florin Citu a declarat isi doreste o formula "predictibila" si pentru viitor a salariului minim, precum si la o dinamica a acestuia care sa tina cont de cresterea economica, de nevoile romanilor si de perspective, arata aceeasi sursa.
 
"Vreau sa incepem discutiile din timp, anul acesta, pe o tema importanta, salariul minim in Romania, si avem timp acum sa gasim pana in decembrie, cum era, de obicei, formula ideala cu care sa fim toti de acord. Stiti foarte bine ca trebuie sa gasim o formula ca, dupa aceea, sa ramana in viitor, sa fie predictibila, tin foarte mult la acest lucru. In acelasi timp, sa gasim o dinamica a salariului minim care sa tina cont de cresterea economica, de nevoile romanilor si, bineinteles, de perspective. Deja, astazi, cred e foarte bine sa incepem sa auzim opiniile tuturor, si Ministerul Muncii si patronate, dar si sindicate, si dupa aceea as vrea sa avem un calendar clar, incepand de astazi, cat ne intindem. (...) As vrea sa agream, nu stiu, ne vedem pana la finalul lunii octombrie sa decidem care e salariului minim sau mai devreme, dar decidem asta impreuna ", a declarat Florin Citu, in cadrul aceleiasi intalniri.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la legea pensiilor!

Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"
Noua lege a pensiilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la legea pensiilor!
Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]