Veste buna pentru lucratorii romani din Italia! Anuntul facut de Casa de Pensii

cetateni romani italiavechime munca italiapensie vechime munca italia
Veste buna pentru lucratorii romani din Italia! Anuntul facut de Casa de Pensii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
 
 
Casa Nationala de Pensii Publice a organizat la 16 iunie cea de-a doua videoconferinta intre reprezentantii CNPP, ai Ambasadei Romaniei in Republica Italiana si reprezentantii Institutului National de Prevederi Sociale (INPS) din Republica Italiana.
 
Potrivit CNPP, scopul videoconferintei a fost acela de a continua discutiile bilaterale, initiate inca din anul 2020, pentru eficientizarea colaborarii dintre institutiile de asigurari sociale din Romania si cele din Italia, in beneficiul cetatenilor romani care au realizat perioade de asigurare atat in Romania, cat si in Italia.
 
Astfel, conform aceleiasi surse, institutiile au adus in discutie problema dosarelor de pensie restante, aflate in asteptarea unui raspuns din partea celeilalte institutii:
 
S-a subliniat faptul ca in ultima perioada s-a intensificat colaborarea intre institutiile de pensii din cele doua state, obtinandu-se rezultate notabile in acest sens, fiind deblocate o mare parte din dosarele de pensii restante.
 
S-a au discutat, cu aceasta ocazie, masuri concrete de urgentare a solutionarii dosarelor de pensii, inclusiv prin comunicarea unor formulare provizorii de certfiicare a perioadei proprii de asigurare.
 
“Cu aceasta ocazie, ambele parti au reiterat utilitatea folosirii mijloacelor electronice de comunicare, respectiv a adreselor oficiale de e-mail ale institutiilor de asigurari sociale ale celor doua state.
 
Partea italiana a propus ca transmiterea revenirilor, de catre casele teritoriale de pensii, cu privire la dosarele de pensii sa se realizeze dupa un termen de minim 5 luni de la transmiterea initiala a cererii, partea romana fiind de acord cu un termen semnificativ mai scurt, de 2 luni, astfel incat instrumentarea cererilor de acordare de drepturi de pensie sa se faca in termen rezonabil.
 
Cu aceeasi ocazie, partea romana a adus la cunostinta partii italiene sesizarile primite referitoare la netransmiterea, in Romania, a certificatelor de viata. Partea italiana a confirmat faptul ca au existat probleme cu transmiterea certificatelor de viata de catre Citibank Italia, in contextul pandemiei actuale, precizand faptul ca persoanele interesate pot accesa pagina web www.inps.citi.com pentru informatii suplimentare.
 
De asemenea, cele doua parti vor colabora pentru obtinerea documentelor de vechime in munca realizata in Romania, pana la data de 01.04.2001, certificate pentru conformitate cu originalul”, se arata in comunicatul amintit. 
 
Totodata, CNPP a solicitat partii italiene comunicarea de date de contact ale institutiilor italiene de pensii, pentru a fi puse la dispozitia cetatenilor stabiliti pe teritoriul Romaniei, INPS  precizand faptul ca toate datele de contact se regasesc pe site-ul oficial al institutiei: www.inps.it
 
Potrivit CNPP, ambele delegatii au concluzionat ca aceasta videoconferinta va eficientiza activitatea de stabilire si plata a drepturilor de pensie in interesul beneficiarilor comuni de drepturi de pensie ai celor 2 state, Romania si Italia.

 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cetateni romani italiavechime munca italiapensie vechime munca italia

Data aparitiei: 22 Iunie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Veste buna pentru lucratorii romani din Italia! Anuntul facut de Casa de Pensii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]