Casa Nationala de Pensii Publice a organizat la 16 iunie cea de-a doua videoconferinta intre reprezentantii CNPP, ai Ambasadei Romaniei in Republica Italiana si reprezentantii Institutului National de Prevederi Sociale (INPS) din Republica Italiana.
Potrivit CNPP, scopul videoconferintei a fost acela de a continua discutiile bilaterale, initiate inca din anul 2020, pentru eficientizarea colaborarii dintre institutiile de asigurari sociale din Romania si cele din Italia, in beneficiul cetatenilor romani care au realizat perioade de asigurare atat in Romania, cat si in Italia.
Astfel, conform aceleiasi surse, institutiile au adus in discutie problema dosarelor de pensie restante, aflate in asteptarea unui raspuns din partea celeilalte institutii:
S-a subliniat faptul ca in ultima perioada s-a intensificat colaborarea intre institutiile de pensii din cele doua state, obtinandu-se rezultate notabile in acest sens, fiind deblocate o mare parte din dosarele de pensii restante.
S-a au discutat, cu aceasta ocazie, masuri concrete de urgentare a solutionarii dosarelor de pensii, inclusiv prin comunicarea unor formulare provizorii de certfiicare a perioadei proprii de asigurare.
“Cu aceasta ocazie, ambele parti au reiterat utilitatea folosirii mijloacelor electronice de comunicare, respectiv a adreselor oficiale de e-mail ale institutiilor de asigurari sociale ale celor doua state.
Partea italiana a propus ca transmiterea revenirilor, de catre casele teritoriale de pensii, cu privire la dosarele de pensii sa se realizeze dupa un termen de minim 5 luni de la transmiterea initiala a cererii, partea romana fiind de acord cu un termen semnificativ mai scurt, de 2 luni, astfel incat instrumentarea cererilor de acordare de drepturi de pensie sa se faca in termen rezonabil.
Cu aceeasi ocazie, partea romana a adus la cunostinta partii italiene sesizarile primite referitoare la netransmiterea, in Romania, a certificatelor de viata. Partea italiana a confirmat faptul ca au existat probleme cu transmiterea certificatelor de viata de catre Citibank Italia, in contextul pandemiei actuale, precizand faptul ca
persoanele interesate pot accesa pagina web www.inps.citi.com pentru informatii suplimentare.
De asemenea, cele doua parti vor colabora pentru obtinerea documentelor de vechime in munca realizata in Romania, pana la data de 01.04.2001, certificate pentru conformitate cu originalul”, se arata in comunicatul amintit.
Totodata, CNPP a solicitat partii italiene comunicarea de date de contact ale institutiilor italiene de pensii, pentru a fi puse la dispozitia cetatenilor stabiliti pe teritoriul Romaniei, INPS precizand faptul ca toate datele de contact se regasesc pe site-ul oficial al institutiei: www.inps.it
Potrivit CNPP, ambele delegatii au concluzionat ca aceasta videoconferinta va eficientiza activitatea de stabilire si plata a drepturilor de pensie in interesul beneficiarilor comuni de drepturi de pensie ai celor 2 state, Romania si Italia.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<