Zero impozit pe salariul minim doar in sectorul HoReCa

Isabela Alexe
Isabela Alexe
20 Octombrie 2021
20 Octombrie 2021
Isabela Alexe
Isabela Alexe
impozit zero horecasalarizare horecataxe zero salariul minim horecadragos pislaru taxe zero salariul minim
Zero impozit pe salariul minim doar in sectorul HoReCa
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Din ce in ce mai multe fractiuni parlamentare propun taxarea zero a salariului minim, fie ca se vorbeste doar de unele sectoare ale economiei sau industrii, fie ca se fac propuneri de eliminare completa a impozitului pe salariul minim. 
 
Ministrul propus pentru Ministerul Finantelor, Dragos Pislaru, a declarat, la audierile din comisiile de specialitate ale celor doua Camere, ca si-ar dori ca masura de zero taxe pe salariul minim sa se aplice asupra unui sector pilot (HoReCa). 
 
"Zero taxe pe salariul minim. In dezbaterea pe care am avut-o asupra programului de guvernare noi am stat si am cumpanit cu privire la aceasta masura si ceea ce veti gasi in programul de guvernare este faptul ca am redus aplicabilitatea acestei masuri doar pe un singur sector pilot. Si acest lucru inseamna ca am avut discutii cu sectorul HoReCa, deci sectorul de hoteluri - restaurante, care este acum, mai ales in conditiile pandemiei si ale restrictiilor, este puternic incercat si nu-si mai gaseste forta de munca, si am spus ca cea mai buna metoda pentru a testa o astfel de propunere de politica publica este sa incepem cu un sector in contextul de pandemie care se leaga direct de prioritatea pe care am pus-o pe masa. Impactul este intr-o prima faza ceva de genul 1,8 miliarde de lei, pe care nu-l vad ca un impact care sa fie neaparat altceva decat un sprijin pe timp de pandemie prin care, repet, putem pilota, testa, daca masura respectiva are impactul scontat, si anume angajarea mai facila de personal si mentinerea in viata a acestui sector foarte important, sectorul de HoReCa", a declarat Dragos Pislaru, citat de Agerpres.
 
In opinia sa, conform aceleiasi sursa, aplicarea masurii zero taxe doar pentru îHoReCa a venit in urma mesajelor primite de la asociatiile de profil, care atrag atenia ca risca sa isi inchida afacerile deoarece nu isi mai pot desfasura activitatea. 
 
In ce priveste impozitarea salariilor la nivel general, Dragos Pislaru considera ca ar trebui sa existe o dezbatere mai larga pe aceasta tema. Totodata, acesta a declarat ca este adeptul principiului "conditii egale pentru toti" si ca orice exceptie sau scutire o vede in perspectiva temporara, necesara strategic pentru Romania pentru a obtine anumite obiective.
 
"Va readuc aminte ca impozitul sau scutirea de impozit pe parte de IT a fost int-un moment in care Romania in afara de a deveni un atelier de piese de schimb si sa aiba o chestiune de intensivitate de fapt in munca si nu in capital se uita la un sector de IT emergent, care cumva avea nevoie de un sprijin. Si masura respectiva a functionat. A permis Romaniei, inca mai avem de munca, dar a permis Romaniei sa intre pe harta legata pe zona aceasta IT, peste 80% din IT in outsourcing, deci nu cu valoarea adaugata pe care ne-am dori-o, adica cu creare de valoare in Romania, dar oricum a functionat. Si discutam de o zona puternica, care aduce venituri bugetare serioase. Din acest punct de vedere nu se pune problema peste noapte sa scoti o astfel de facilitate. Ca sa ne intelegem. Este o chestiune care contravine si celuilalt principiu pe care l-am mai enuntat: predictibilitate. Oamenii de afaceri s-au saturat de chestii care se intampla peste noapte. Daca avem de gand sa avem o dezbatere si ajungem chiar la concluzia sa scoatem aceasta facilitate de obicei se face, dand un termen, sa spunem mediului de afaceri uite am ajuns la concluzia ca nu mai e nevoie de masura respectiva, incepand cu peste doi ani de zile vom scoate acea facilitate, pregatiti-va si ajustati-va planurile de afaceri, ca sa ne intelegem la nivel de principii", a mai spus Dragos Pislaru, potrivit aceleiasi surse.
 
Dragos Pislaru a primit aviz negativ, marti, pentru functia de ministru al Finantelor din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]