Intrebari abuzive care NU trebuie folosite in cadrul unui interviu

interviuintrebari
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monica Dona, Human Capital Consultant la comapania de resurse umane Lugera&Makler, si Corina Neagu, HR Manager la Securitas Romania , au detaliat pentru incont.ro care sunt si ce inseamna intrebarile pe care un angajator nu trebuie sa le foloseasca in cadrul unui interviu.

In principiu este vorba despre acele intrebari care ar putea fi considerate discriminatorii si chiar abuzive: varsta, locul nasterii, rasa, cetatenia, religia sau orientarea sexuala, acestea pot fi considerate un atac abuziv sau discriminatoriu.

De pilda, daca mergi la un interviu in Anglia si esti intrebat: "Esti cetatean britanic?" se considera discriminare, dar daca esti intrebat: "Ai permis de munca in Marea Britanie?", atunci nu mai poti ocoli raspunsul.

Iata cateva exemple:

Cati ani ai?

Esti cetatean roman?

Consumi bauturi alcoolice?

Fumezi?

Ce religie ai?

Esti casatorit/a?

Esti divortat/a?

Ai prieten/a?

Esti insarcinata?

Ai copii? Cati?

Planuiesti sa ai copii?

Esti membru al vreunui partid?

Ai vreo problema de sanatate?

Ai vreo dizabilitate?

Ai suferit condamnari?

Cu ce se ocupa parintii tai?

Ce greutate ai?

"In general, intrebarile discriminatorii referitoare la sex, religie, rasa, nationalitate, interes politic, varsta, situatie familiala, sanatate sunt interzise in cadrul unui interviu", spune Monica Dona.

Totusi, raspunsurile la unele dintre intrebarile de mai sus nu sunt un secret pentru angajator. 

Motivul? 

"La o mica analiza, raspunsurile pot fi foarte usor gasite in CV, pentru ca in general un CV contine datele personale, ca de exemplu starea civila, nationalitatea, varsta. Consider ca printr-o abordare cat mai deschisa in cadrul unui interviu aceste informatii pot veni de la sine, fara a fi nevoie de intrebari directe, ca cele de mai sus. 

De exemplu: "Ce parere aveti despre fumatul in incaperi inchise?" sau "Cum ati rezolva cazul unui angajat care consuma alcool in timpul serviciului?", explica la randul ei Corina Neagu, HR Manager la Securitas Romania .

"Exista si situatii in care este important pentru recruiter sa confirme daca respectivul candidat poate desfasura activitatea pentru care este recrutat. Pentru un job in care angajatul trebuie sa desfasoare activitati fizice, spre exemplu, detaliile legate de abilitatile fizice ale acestuia sunt extrem de importante. Depinde insa de abilitatile recruiterului sa acceseze aceste informatii, fara a fi nevoit sa adreseze intrebari interzise", precizeaza Monica Dona.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
interviuintrebari

Data aparitiei: 25 Octombrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Intrebari abuzive care NU trebuie folosite in cadrul unui interviu Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]