Intrebari abuzive care NU trebuie folosite in cadrul unui interviu

25 Octombrie 2010
25 Octombrie 2010
interviuintrebari
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monica Dona, Human Capital Consultant la comapania de resurse umane Lugera&Makler, si Corina Neagu, HR Manager la Securitas Romania , au detaliat pentru incont.ro care sunt si ce inseamna intrebarile pe care un angajator nu trebuie sa le foloseasca in cadrul unui interviu.

In principiu este vorba despre acele intrebari care ar putea fi considerate discriminatorii si chiar abuzive: varsta, locul nasterii, rasa, cetatenia, religia sau orientarea sexuala, acestea pot fi considerate un atac abuziv sau discriminatoriu.

De pilda, daca mergi la un interviu in Anglia si esti intrebat: "Esti cetatean britanic?" se considera discriminare, dar daca esti intrebat: "Ai permis de munca in Marea Britanie?", atunci nu mai poti ocoli raspunsul.

Iata cateva exemple:

Cati ani ai?

Esti cetatean roman?

Consumi bauturi alcoolice?

Fumezi?

Ce religie ai?

Esti casatorit/a?

Esti divortat/a?

Ai prieten/a?

Esti insarcinata?

Ai copii? Cati?

Planuiesti sa ai copii?

Esti membru al vreunui partid?

Ai vreo problema de sanatate?

Ai vreo dizabilitate?

Ai suferit condamnari?

Cu ce se ocupa parintii tai?

Ce greutate ai?

"In general, intrebarile discriminatorii referitoare la sex, religie, rasa, nationalitate, interes politic, varsta, situatie familiala, sanatate sunt interzise in cadrul unui interviu", spune Monica Dona.

Totusi, raspunsurile la unele dintre intrebarile de mai sus nu sunt un secret pentru angajator. 

Motivul? 

"La o mica analiza, raspunsurile pot fi foarte usor gasite in CV, pentru ca in general un CV contine datele personale, ca de exemplu starea civila, nationalitatea, varsta. Consider ca printr-o abordare cat mai deschisa in cadrul unui interviu aceste informatii pot veni de la sine, fara a fi nevoie de intrebari directe, ca cele de mai sus. 

De exemplu: "Ce parere aveti despre fumatul in incaperi inchise?" sau "Cum ati rezolva cazul unui angajat care consuma alcool in timpul serviciului?", explica la randul ei Corina Neagu, HR Manager la Securitas Romania .

"Exista si situatii in care este important pentru recruiter sa confirme daca respectivul candidat poate desfasura activitatea pentru care este recrutat. Pentru un job in care angajatul trebuie sa desfasoare activitati fizice, spre exemplu, detaliile legate de abilitatile fizice ale acestuia sunt extrem de importante. Depinde insa de abilitatile recruiterului sa acceseze aceste informatii, fara a fi nevoit sa adreseze intrebari interzise", precizeaza Monica Dona.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]