Participarea CSSPP la lucrarile Forumului Global OECD | IOPS 2012

pensii privatemarian sarbuIOPSsupravegherea pe baza de riscforumul global OECD
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Marian Sarbu, Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a participat, in perioada 23 - 24 octombrie 2012, la lucrarile Forumului Global Anual OECD/IOPS privind pensiile private, organizat in Santiago de Chile. De asemenea, CSSPP, in calitate de membru cu drepturi depline, a fost prezenta si la sedintele membrilor Organizatiei Internationale a Supraveghetorilor din Domeniul Pensiilor Private (IOPS), care au precedat lucrarile forumului global. Astfel, CSSPP a luat parte la sedintele Comitetului Executiv, Comitetului Tehnic si Adunarea Generala a Membrilor IOPS, precum si la seminarul IOPS privind supravegherea pe baza de risc.

Cu ocazia participarii la intalnirea anuala a membrilor IOPS, dl. Marian Sarbu a avut o intrevedere cu dl. Ross Jones, Presedintele IOPS, intalnire in cadrul careia au schimbat opinii, experiente si puncte de vedere pe teme de reglementare si supraveghere prudentiala a sistemelor de pensii private. Totodata, presedintele IOPS a apreciat sprijinul pe care CSSPP il ofera in cadrul secretariatului IOPS.

Marian Sarbu, CSSPP, OECD - IOPS, ChilePrecizam ca, CSSPP va organiza la inceputul anului viitor la Bucuresti, urmatoarele intalniri ale Comitetelor IOPS, precum si un seminar ce va avea drept tema evolutiile pensiilor din regiunea Europei Centrale si de Est.

Marian Sarbu, CSSPP, OECD - IOPS, ChileCSSPP este membru cu drepturi depline al Organizatiei Internationale a Supraveghetorilor din Domeniul Pensiilor Private (IOPS) din 2007. IOPS este un organism international independent care reuneste autoritatile implicate in supravegherea sistemelor de pensii private. in prezent, organizatia are in jur de 70 de membri si observatori din aproximativ 60 de tari si teritorii din intreaga lume, acoperind toate nivelele de dezvoltare economica si toate tipurile de sisteme de pensii.

Scopul IOPS este acela de a imbunatati calitatea si eficienta sistemelor de supraveghere a pensiilor private la nivel international, prin stimularea dezvoltarii si cresterea eficientei operationale a acestora, aspecte care sa conduca la crearea in cat mai multe tari a unor surse sigure pentru furnizarea pensiilor.


Sursa: CSSPP


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensii privatemarian sarbuIOPSsupravegherea pe baza de riscforumul global OECD

Data aparitiei: 11 Decembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Participarea CSSPP la lucrarile Forumului Global OECD | IOPS 2012 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]