Conform unui studiu recent, femeile nu sunt practic platite pentru munca lor, din data de 27 noiembrie pana la sfarsitul anului.
In Europa, femeile au in medie salarii anuale cu 16,68% mai mici
Cu acest fapt se confrunta Europa, iar studiul celor de la Expert Market mai arata ca femeile au in medie salarii anuale cu 16,68% mai mici decat ale barbatilor, echivalentul a doua luni de munca neplatita.
Desigur, nu peste tot lucrurile stau la fel. De exemplu, cele mai mici diferente intre salariile femeilor si ale barbatilor se inregistreaza in Slovenia (3,2%), Malta (5,1%) si Polonia (6,4%). In acest top, Romania ocupa "doar" locul noua, cu un procent de 9,10%.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
250 Modele Fise de Post
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Daca ar fi sa discutam despre cele mai mari diferente salariale intre barbati si femei, ar trebui sa situam pe primele locuri tari precum: Bosnia (46%), Ucraina (41%) si Georgia (34,8%), mai arata studiul.
Specialistii considera ca este dezamagitor ca in Europa lui 2016 sa mai existe altfel de discrepante, in contextul in care se doreste o societate lipsita de discriminari, de orice fel. Practic, in Europa, femeile nu sunt platite aproximativ 2 luni, desi presteaza aceeasi munca ca si barbatii, in domeniul lor de activitate.
Se pare ca momentan, femeile sunt "premiate" doar pentu aducerea pe lume a micutilor, de exemplu. Recent, in Romania,
s-a stabilit ca mamele care au trei sau mai multi copii vor beneficia de o indemnizatie viagera, aceasta fiind cuprinsa intre 30 si 50% din salariul mediu net pe economie.
Potrivit proiectului de lege in cauza, femeile care au nascut trei copii vor primi 30% din salariul mediu net pe economie, cele care au nascut patru copii vor beneficia de 40% din salariul mediu net, iar cele care au cinci sau mai multi copii vor primi 50% din salariul mediu net pe economie, alaturi de o medalie de "Mama Eroina", citeste mai multe aici.