Studiu: in Romania, femeile castiga cu 9% mai putin decat barbatii

joburi in europasalariu femeidiferente salariale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In Romania, femeile castiga cu aproximativ 9% mai putin decat barbatii, aceasta discriminare fiind prezenta in majoritatea tarilor.


Conform unui studiu recent, femeile nu sunt practic platite pentru munca lor, din data de 27 noiembrie pana la sfarsitul anului.

In Europa, femeile au in medie salarii anuale cu 16,68% mai mici


Cu acest fapt se confrunta Europa, iar studiul celor de la Expert Market mai arata ca femeile au in medie salarii anuale cu 16,68% mai mici decat ale barbatilor, echivalentul a doua luni de munca neplatita.

Desigur, nu peste tot lucrurile stau la fel. De exemplu, cele mai mici diferente intre salariile femeilor si ale barbatilor se inregistreaza in  Slovenia (3,2%), Malta (5,1%) si Polonia (6,4%). In acest top, Romania ocupa "doar" locul noua, cu un procent de 9,10%.

Daca ar fi sa discutam despre cele mai mari diferente salariale intre barbati si femei, ar trebui sa situam pe primele locuri tari precum:  Bosnia (46%), Ucraina (41%) si Georgia (34,8%), mai arata studiul.

Specialistii considera ca este dezamagitor ca in Europa lui 2016 sa mai existe altfel de discrepante, in contextul in care se doreste o societate lipsita de discriminari, de orice fel. Practic, in Europa, femeile nu sunt platite aproximativ 2 luni, desi presteaza aceeasi munca ca si barbatii, in domeniul lor de activitate.

Se pare ca momentan, femeile sunt "premiate" doar pentu aducerea pe lume a micutilor, de exemplu. Recent, in Romania,
s-a stabilit ca mamele care au trei sau mai multi copii vor beneficia de o indemnizatie viagera, aceasta fiind cuprinsa intre 30 si 50% din salariul mediu net pe economie.


Potrivit proiectului de lege in cauza, femeile care au nascut trei copii vor primi 30% din salariul mediu net pe economie, cele care au nascut patru copii vor beneficia de 40% din salariul mediu net, iar cele care au cinci sau mai multi copii vor primi 50% din salariul mediu net pe economie, alaturi de o medalie de "Mama Eroina", citeste mai multe aici.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
joburi in europasalariu femeidiferente salariale

Data aparitiei: 21 Octombrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu: in Romania, femeile castiga cu 9% mai putin decat barbatii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]