Sunt firmele obligate sa aiba personal pentru arhivare?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
13 Noiembrie 2015
13 Noiembrie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
probleme de arhivaarhivarescoala Nationala de Perfectionare ArhivisticaArhivele Nationale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Recent, in atentia specialistilor PortalCodulMuncii.ro a fost adresata aceasta intrebare, daca firmele sunt obligate prin lege sa detina personal calificat pentru operatiunea de arhivare a documentelor.

Specialistii PortalCodulMuncii au declarat:

Conform dispozitiilor art.7 din Legea arhivelor nationale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,  creatorii si detinatorii de documente sunt obligati sa inregistreze si sa tina evidenta tuturor documentelor intrate, a celor intocmite pentru uz intern, precum si a celor iesite, potrivit legii. Evidenta tuturor intrarilor si iesirilor de unitati arhivistice din depozit se tine pe baza unui registru, potrivit anexei nr. 4 la lege (art.9 alin.(4) din lege).

Mai mult, in temeiul prevederilor art.31 din acelasi act normativ creatorii si detinatorii de documente, prevazuti la art. 2, persoane juridice, au obligatia de a infiinta compartimente de arhiva sau de a desemna persoane responsabile cu probleme de arhiva, in functie de valoarea si cantitatea acestora.

Nu neglijam faptul ca desemnarea personalului insarcinat cu activitatea de arhiva, structura si competenta acestor compartimente de arhiva vor fi stabilite de catre conducerea unitatii creatoare si detinatoare de documente, cu avizul Arhivelor Nationale sau, dupa caz, al serviciilor judetene ale Arhivelor Nationale.

Atentie la faptul ca formarea, atestarea si perfectionarea personalului de specialitate din Arhivele Nationale, cat si din celelalte unitati creatoare si detinatoare de documente de arhiva se realizeaza prin scoala Nationala de Perfectionare Arhivistica, contra cost.

"Avand in vedere aceste dispozitii legale, apreciem ca fiecarei organizatii, publica sau privata, ii revine obligatia, conform legislatiei in vigoare, sa isi organizeze un compartiment de arhiva sau sa desemneze persoane responsabile cu probleme de arhiva, care sa detina cunostintele necesare pentru indeplinirea atributiilor specifice prevazute de lege. In opinia noastra, in functie de modalitatea de organizare si dimensiunea creatorului de arhiva, apreciem ca acesta poate desemna o persoana pentru a indeplini aceste atributii, urmand ca ulterior, in situatia obtinerii avizului Arhivelor Nationale sa indeplineasca toate diligentele pentru a forma profesional persoana desemnata prin decizie interna.", concluzioneaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]