Editorial, 13.01.2009 - Gabriela Chirazof
Consiliul Economic si Social este institutie publica de interes national, tripartita, autonoma, constituita in scopul realizarii dialogului social la nivel national dintre patronat, sindicate si Guvern si a climatului de stabilitate si pace sociala.
Mai mult, potrivit dispozitiilor art. 141 din Constitutia Romaniei "Consiliul Economic si Social este organ consultativ al Parlamentului si Guvernului in domeniile de specialitate stabilite prin legea sa organica de infiintare, organizare si functionare."
Organizarea si functionarea Consiliului Economic si Social este reglementata de Legea nr. 109/1997.
Este compus dintr-un numar de 45 de membri care constituie plenul Consiliului Economic si Social, numiti de partenerii sociali dupa cum urmeaza:
a) 15 membri numiti, de comun acord, de confederatiile patronale reprezentative la nivel national;
b) 15 membri numiti, de comun acord, de confederatiile sindicale reprezentative la nivel national;
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Legis Plus Legislatia Muncii
c) 15 membri numiti de Guvern.
Consiliul Economic si Social este consultat obligatoriu de catre initiatorii proiectelor de acte normative si a proiectelor de programe si strategii nematerializate in proiecte de acte normative, din domeniul sau de competenta. Rezultatul acestei consultari se concretizeaza in avize la proiectele de acte normative si la proiectele de programe si strategii.
Domeniile de competenta ale Consiliului Economic si Social, pentru care este obligatorie consultarea consiliului, sunt prevazute in art. 5 din Legea nr. 109/1997 astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 58/2003. Astfel, "Consiliul Economic si Social analizeaza situatia economica si sociala a tarii si face propuneri Guvernului si Parlamentului, in conditiile prevazute de lege, privind:
a) restructurarea si dezvoltarea economiei nationale;
b) privatizarea, functionarea si cresterea competitivitatii agentilor economici;
c) relatiile de munca si politica salariala;
d) protectia sociala si ocrotirea sanatatii;
e) invatamantul, cercetarea si cultura;
f) politicile monetare, financiare, fiscale si de venituri."
Potrivit prevederilor art. 7 din Legea nr. 109/1997, completata si modificata, "Initiatorii proiectelor de acte normative si de programe si strategii nationale sau sectoriale care privesc domeniile prevazute la art. 5 au obligatia de a solicita pentru acestea avizul consultativ al Consiliului Economic si Social."
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
___________________________________________________________________