Testarea candidatilor prin PROBA de lucru. Ce prevederi legale trebuie respectate?

proba de lucrutestare proba de lucruproba de lucru candidati
Testarea candidatilor prin PROBA de lucru. Ce prevederi legale trebuie respectate?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incepem prin a va preciza ca organizarea unei probe de lucru poate fi parte a recrutarii personalului prin organizarea unui proces de selectie care ar consta in depunere, de catre candidatii la ocuparea unui loc de munca a unui dosar cu documente: cerere de angajare, cartea de identitate, acte de studii/de calificare, adeverinte/recomandari de la alti angajatori pentru experienta anterioara in munca, alte documente, urmata de realizarea unei examinari sub forma unei probe practice.
 
"Dorim sa angajam niste lucratori intr-un depozit. Se poate face o proba de lucru inaintea angajarii? Ce documente trebuie intocmite pentru a fi in legalitate? Pe cate ore se poate face?"
 
Solutia specialistului:
 
Acesta proba practica consta in testarea modului in care candidatii duc la indeplinire operatiunile specifice unui lucrator in depozit si, fiind vorba despre un examen, apreciem ca poate dura atata timp cat este necesara executarea demonstrativa de catre fiecare candidat a fiecarei operatiuni de lucru in depozit, in fata persoanei/persoanelor care fac parte din comisia de recrutare/examinare. Cu titlu general, un examen poate dura 1-2 ore, depinde de ce operatiuni trebuie realizate de candidatul la ocuparea locului de munca.
 
La finalul examinarii prin proba practica ar trebui sa se intocmeasca un proces verbal in care sa se consemneze modul de desfasurare a probei practice, eventual notele/calificativele acordate fiecarui canditat si desemnarea canditatului/candidatilor castigatori. In urma acestui examen sub forma de proba practica, vor fi selectati si apoi angajati viitorii lucratori.
 
Pentru aceasta este nevoie sa publicati un anunt de recrutare a fortei de munca in care precizati: denumirea posturilor, calificarea necesara (daca este cazul), tipul de contract de munca (perioada determinata/nedeterminata, norma intreaga/partiala), data pana la care se depun dosarele si unde se depun acestea, faptul ca se organizeaza o proba practica, data, ora si locatia unde se organizeaza proba.
 
Precizam ca acest mod de recrutare este folosit indeosebi de unitatile bugetare, care sunt obligate sa selecteze personalul prin concurs sau examen, dar este utilizat si de angajatori din domeniul privat care doresc sa selecteze personalul inainte de a-l incadra in munca.
 
Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, mai prevede o posibilitate de testare a capacitatilor profesionale, si anume perioada de proba. Astfel la  art. 31 alin. (1) din Codul muncii se prevede ca pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
 
In acest caz, practic angajati persoana, iar in contractul individual de munca inscrieti durata perioadei de proba (exista o rubrica speciala in modelul contractului de munca) – maximum 90 de zile. In aceasta perioada, angajatorul poate evalua modul in care salariatul duce la indeplinire atributiile stabilite prin fisa postului, modul in care se adapteaza si se comporta la locul de munca.
 
La alin. (3) al art. 31 se prevede ca pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
 
Astfel, daca in perioada de proba angajatorul este nemultumit de modul in care angajatul isi desfasoara activitatea, poate inceta contractul de munca al acelei persoane doar printr-o notificare pe care i-o comunica, fara preaviz si fara a fi necesara motivarea notificarii. In mod similar, si angajatul, daca este nemultumit de conditiile de munca, poate notifica angajatorului incetarea contractului fara preaviz si fara motivarea notificarii.
 
 
RENTROP & STRATON va ofera posibilitatea de a testa GRATUIT Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si ReviSal, detalii AICI >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
proba de lucrutestare proba de lucruproba de lucru candidati

Data aparitiei: 25 Octombrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Testarea candidatilor prin PROBA de lucru. Ce prevederi legale trebuie respectate? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]