Libertatea lucratorilor de a cauta un loc de munca in orice stat membru din UE. Mobilitatea fortei de munca 2019

mobilitate forta de munca ueloc de munca strainatateconditii de munca egale ue
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conferinta "Mobilitatea fortei de munca, un element de baza in echilibrul pietei muncii", organizata la Bucuresti, in contextul detinerii Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, a reunit reprezentanti ai Directiei Generale Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune (DG EMPL) din cadrul Comisiei Europene, ai Eurofound, precum si experti EURES din statele membre.

Tema conferintei de la Bucuresti a vizat unul din drepturile de baza garantate cetatenilor europeni, respectiv libertatea lucratorilor de a cauta un loc de munca in orice stat membru. Discutiile s-au axat pe beneficiile si provocarile de pe piata muncii din UE, precum si pe cooperarea institutionala intre statele membre ale UE in sprijinul lucratorilor mobili.

”Din datele sintetizate la nivelul institutiilor Uniunii Europene, pana in 2017, 17 milioane de cetateni ai Uniunii locuiau sau lucrau intr-un alt stat membru decat cel al nationalitatii lor, cifrele fiind duble fata de un deceniu in urma. In considerarea acestei realitati, este nevoie de o cooperare eficienta intre autoritatile nationale si de o actiune administrativa concertata pentru a gestiona piata din ce in ce mai integrata a fortei de munca, asigurand un impact pozitiv asupra economiilor statelor membre, lucratorilor si intreprinderilor nationale”, a transmis ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai.


Mobilitatea fortei de munca si conditii de munca egale


Una dintre prioritatile Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene se refera la mobilitatea fortei de munca si la conditii de munca egale ca factori care genereaza crestere si competitivitate in tarile gazda si de origine si pe piata interna a Uniunii Europene.

Prin urmare, conferinta a acordat o atentie deosebita modelelor de mobilitate a fortei de munca orientate spre dezvoltarea mobilitatii geografice si profesionale a lucratorilor in conditii echitabile, prin dezvoltarea si consolidarea instrumentelor UE existente.

„Consider ca facilitarea mobilitatii lucratorilor Uniunii, concomitent cu dezvoltarea unor politici reale de integrare a imigrantilor in societatile statelor membre ale Uniunii, reprezinta factori extrem de importanti ce pot contribui la cresterea capacitatii de raspuns la noile provocari si la implementarea masurilor stabilite de Uniunea Europeana in acest context. O aplicare corecta si uniforma a reglementarilor europene privind libera circulatie a lucratorilor in cadrul UE si securitatea sociala a lucratorilor mobili, precum si transpunerea si evaluarea noii legislatii in domeniul relatiilor de munca nu pot decat sa faciliteze mobilitatea lucratorilor in cadrul Uniunii si sa garanteze conditii de concurenta echitabile pentru intreprinderile din Uniunea Europeana, precum si respectarea drepturilor acestora”, a declarat, in deschiderea lucrarilor, secretarul general adjunct al Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, Daniela Morosanu.


Libera circulatie a persoanelor in statele membre UE

Libertatea lucratorilor de a cauta un loc de munca in orice stat membru este un drept stabilit in Tratatele constitutive ale Uniunii Europene si este parte integranta a conceptului de cetatenie europeana, a drepturilor si obligatiilor ce rezulta din calitatea de cetatean european si un instrument esential in realizarea Pietei Unice, care reprezinta un spatiu fara frontiere interne precum si un spatiu unional de libertate, securitate si justitie, in interiorul careia este asigurata libera circulatie a persoanelor.

In cadrul dezbaterilor au fost reflectate mai multe aspecte vizate de obiectivele Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, respectiv identificarea si analizarea factorilor care determina mobilitatea externa a fortei de munca, dar si intentia de reintoarcere a lucratorilor mobili din Uniunea Europeana; bariere legale, administrative si practice care afecteaza mobilitatea lucratorilor pe Piata Interna a Uniunii Europene si cooperare intre administratiile statelor membre pentru a reduce/elimina munca fara forme legale, evitarea riscurilor discriminarilor, abuzurilor si incalcarea prevederilor legislatiei muncii.


Informatii UTILE romanilor aflati in strainatate. Ce anunta statul roman

Libertatea de circulatie este un drept fundamental al tuturor cetatenilor romani, iar decizia de a-si alege locul unde sa traiasca pentru o anumita perioada, sau chiar permanent, este o optiune a fiecarui cetatean. Decizia de reintoarcere reprezinta o motivatie personala si presupune un efort de adaptare, atat uman cat si social.

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) aplica masuri de stimulare a ocuparii...citeste mai multe aici >>>


Sursa: Ministerul Muncii



 

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
mobilitate forta de munca ueloc de munca strainatateconditii de munca egale ue

Data aparitiei: 03 Aprilie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Libertatea lucratorilor de a cauta un loc de munca in orice stat membru din UE. Mobilitatea fortei de munca 2019 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]