Analizam speta expusa de un angajator care detine raport de munca cu un salariat ce isi desfasoara activitatea in baza unui CIM, atat la sediul societatii cat si la punctual de lucru.
Se ridica intrebarea referitoare la necesitatea incheierii unui act aditional la CIM in care sa se specifice ca salariatul desfasoara activitatea sa in ambele locuri. Este necesar un astfel de act aditional? In acest caz, este obligatoriu sa trecem in CIM si o clauza de mobilitate, cu o prestatie suplimentara in bani, daca in CCM nu este prevazut acest lucru?
Raspuns: Conform art. 25 din Legea 53/2003 - Codul muncii, republicata, prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca.
40 Modele de Regulament Intern
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Astfel, in speta descrisa mai sus, salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura. Asa cum se poate observa norma este imperativa si pe cale de consecinta obligatorie.
Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.
Acest text de lege stabileste obligatia angajatorului de a specifica in contractul individual de munca cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura in cazul in care partile stabilesc ca in considerarea specificului muncii ca executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca.
In concluzie, mobilitatea implica stabilirea in CIM a mai multor locuri de munca in care salariatul are obligatia sa isi desfasoare activitatea.
Art. 17 alin. (3) lit. b) coroborat cu alin. (4) din Codul muncii, republicat, prevede ca in CIM al salariatului se inscrie, ca element obligatoriu, locul muncii sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri.
In modelul-cadru al CIM, aprobat prin OMMSS 64/2003, astfel cum a fost modificat ulterior prin OMMFPS 1616/2011 la lit. D. Locul de munca trebuie prevazuta una dintre cele doua optiuni prevazute la pct. 1, respectiv pct. 2:
1. Activitatea se desfasoara la (sectie/atelier/birou/serviciu/compartiment etc.) ....................... din sediul social/punctul de lucru/alt loc de munca organizat al angajatorului ....................
2. In lipsa unui loc de munca fix salariatul va desfasura activitatea astfel: ...............................
In consecinta, in CIM se va mentiona la lit. D, pct. 2 modalitatea in care urmeaza sa isi desfasoare activitatea salariatul (judetele, punctele de lucru, etc.).
De asemenea, conform prevederilor art. 229 din Codul muncii, republicat, contractele colective de munca, incheiate cu respectarea dispozitiilor legale, constituie legea partilor.
Art. 132 alin. (1) din Legea dialogului social, 62/2011, republicata, stabileste ca, clauzele contractelor colective de munca pot stabili drepturi si obligatii numai in limitele si in conditiile prevazute de lege. Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, la incheierea contractelor colective de munca, prevederile legale referitoare la drepturile angajatilor au un caracter minimal, iar potrivit prevederilor alin. (3) contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil incheiat la nivel superior.
In concluzie, prin contractele colective de munca pot fi negociate valori suplimentare ale drepturilor conferite prin lege.
In situatia in care in CCM aplicabil la nivelul unitatii nu este reglementata aceasta situatie, respectiv nu sunt prevazute cuantumuri ce vor fi acordate salariatilor care beneficiaza de clauza de mobilitate, apreciem ca acest lucru nu echivaleaza cu posibilitatea nerespectarii prevederilor legislatiei muncii, acestea avand caracter minimal, dar absolut obligatoriu.
Asadar, va trebui sa intocmim un act aditional la CIM al salariatului in cauza in care sa se specifice locul muncii sau, in lipsa acestuia, posibilitatea de a munci in diverse locuri de munca. Sa se specifice si inscrierea expresa a acestora. Mai mult, trebuie sa inscriem in actul aditional la CIM si cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura.