Recuperarea prejudiciului produs angajatorului. Temei legal in favoarea angajatorului

Codul munciiraspunderea patrimonialarecuperare prejudiciuexonerare raspundere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Vom identifica, prin cele ce urmeaza, temeiul legal in baza caruia poate fi recuperat prejudiciul cauzat de un salariat al societatii pe functia de conducator auto in cazul in care din culpa sa a provocat un accident si a distrus autovehiculul, precum si marfa pe care o transporta.

Raspuns:

Potrivit art. 254 alin. (1) din Codul muncii , republicat, salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

Pentru a fi antrenata raspunderea patrimoniala a salariatului , este necesar a fi indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii: calitatea de salariat la angajatorul pagubit a celui ce a produs paguba; fapta ilicita si personala a salariatului; prejudiciul cauzat patrimoniului angajatorului; raportul de cauzalitate intre prejudiciu si fapta ilicita; vinovatia salariatului.

Alin. (2) din acelasi articol prevede ca salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.

Asadar, salariatul va fi exonerat de raspundere patrimoniala in cazul incidentei riscului normal al serviciului.

Intr-o speta a Curtii de Apel Iasi, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 33/2010 (Alexandru Ticlea, Tratat de jurisprudenta in materia dreptului muncii, Ed. Universul Juridic, 2011, p. 803) instanta retine ca datorita specificului muncii lor, conducatorii auto isi asuma obligatii de diligenta (de a ajunge la destinatie in siguranta, fara a fi implicate in evenimente rutiere) si nu de rezultat, astfel ca un accident rutier produs fara intentie nu este de natura a atrage prin el insusi raspunderea conducatorului auto. Pentru evitarea acestor prejudicii, angajatorul are la dispozitie institutia asigurarii autoturismelor.

Prin alin. (3) si (4) care au completat Codul muncii , legiuitorul reglementeaza legal o procedura amiabila de recuperare a prejudiciului produs de salariat. Astfel, art. 254 alin.  (3) din cod prevede ca in situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.

Potrivit alin. (4) din acelasi articol, contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie. In concluzie, apreciem ca modalitatile la care poate recurge societatea (angajatorul) pentru repararea prejudiciului creat de salariat sunt in temeiul dispozitiilor Codului muncii : fie actiunea in justitie (in instanta) in raspundere patrimoniala formulata de angajator impotriva salariatului in temeiul art. 254 alin. (1) din Codul muncii, republicat, fie recuperarea amiabila prin acordul partilor, in acest al doilea caz numai daca sunt indeplinite conditiile si numai in limitele art. 254 alin. (3) si (4) din Codul muncii, republicat.

Mentionam ca in cazul recuperarii pe cale amiabila contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor nu poate fi mai mare de 3.500 lei; paguba ce depaseste acest prag va putea fi recuperata tot prin interventia instantei de judecata.

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiraspunderea patrimonialarecuperare prejudiciuexonerare raspundere

Data aparitiei: 14 August 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Recuperarea prejudiciului produs angajatorului. Temei legal in favoarea angajatorului Nota: 4.8 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]