Scapare in Legea pensiilor - cum au reusit unii angajati sa beneficieze fraudulos de CUMULAREA pensiei cu salariul

legea pensiilorcumulare pensie cu salariudecizie de pensionare
Scapare in Legea pensiilor - cum au reusit unii angajati sa beneficieze fraudulos de CUMULAREA pensiei cu salariul
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Exista situatii in care, ca urmare a faptului ca salariatii au prestat activitate in anumite conditii cum ar fi conditii speciale sau deosebite, fostele grupe de munca etc, varsta standard de pensionare este redusa. Salariatii in cauza pot sa solicite pensionarea mai devreme de implinirea varstei standard.
 
Codul muncii prevede in art. 56 alin. (1) lit. c) incetarea de drept a contractului individual de munca la data comunicarii deciziei de pensie cu reducerea varstei de pensionare.
 
Asadar, conform Codului muncii, faptul prevazut de lege ce determina incetarea contractului individual de munca este comunicarea deciziei de pensie cu reducerea varstei de pensionare. insa salariatul nu este interesat sa comunice decizia de pensie avand in vedere ca, de cele mai multe ori, doreste sa cumuleze pensia cu salariul.
 
Exista o lucrare care va ofera INSTANTANEU raspunsul la orice intrebare de legislatia muncii! Raspunsurile sunt complete si permanent la zi!
 
„Consilier Legislatia muncii. Ghid complet privind gestionarea raporturilor de munca” este o lucrare cu peste 1.000 de pagini, actualizata permanent, excelent structurata, astfel incat sa puteti identifica in mai putin de 2 minute raspunsul la orice problema concreta cu care va confruntati. Porniti cronometrul, DETALII AICI >>> 
 
Legea pensiilor nu prevede comunicarea deciziei de pensie angajatorului, asa incat de cele mai multe ori in practica constatatarea incetarii de drept a contractului individual de munca era dificila in lipsa detinerii deciziei de pensie de cate angajator.
 

Legea pensiilor  - cumulare pensie cu salariu 

 
Intr-o speta, un angajator, banuind ca anumiti salariati ai sai beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, a solicitat casei de sanatate sa-i transmita informatii in legatura cu existenta deciziilor de pensionare pentru salariatii respectivi.
 
In baza informatiilor primite de la casa de pensii, din care rezulta ca salariatii beneficiaza de pensie cu reducerea varstei standard de pensionare, angajatorul a constatat incetarea contractului individual de munca in baza art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.
 
Salariatii s-au adresat instantei de judecata, solicitand anularea deciziilor de incetare, motivat de faptul ca textul cuprins in art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii prevede incetarea contractului individual de munca la comunicarea deciziei de pensie, iar angajatorului nu-i fusese comunicata nicio decizie de pensie. Astfel, angajatorul constatase incetarea contractului individual de munca in baza informatiilor primite de la casa de pensii.
 
Speta a fost judecata de Tribunalul Cluj in prima instanta, iar apelul angajatorului a fost solutionat de Curtea de Apel Cluj.
 
Curtea a apreciat ca, in conditiile in care decizia de pensionare se comunica doar persoanei care a solicitat pensionarea, imprejurarea ca membrii de sindicat (salariatii) nu au comunicat intimatei parate (angajatorului) deciziile prin care au fost inscrisi la pensia pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare nu este decat urmarea culpei acestora, ceea ce nu poate atrage inaplicabilitatea dispozitiilor art. 56 alin. 1) lit. c) din Codul muncii, intrucat, pe de o parte, cerintele legale sunt indeplinite, incetarea surevenind de drept, fara ca partile sa aiba posibilitatea sa il considere in fiinta, iar pe de alta parte, nimeni nu poate invoca in sustinerea intereselor sale si nu poate sa obtina foloase invocand propria sa culpa. Mai mult, avand in vedere si aspectul ca pensionarea salariatilor nu s-a facut pentru limita de varsta, ci pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare, Curtea a retinut ca angajatorul nu avea de unde sa cunoasca despre emiterea si comunicarea catre acestia a deciziei de pensionare, atata timp cat aceasta nu a fost adusa la cunostinta de angajat, motiv pentru care deciziile emise de angajator dupa ce a aflat in concret despre existenta deciziilor de pensionare sunt legale, respectand cerintele impuse de textul din Codul muncii indicat ca temei juridic al masurii dispuse.
 

Decizia de pensionare si ce informatii cuprinde 

 
In cursul judecarii litigiului, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 76/2022 prin care a fost completat art. 106 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice precizandu-se urmatorul lucru: casa teritoriala de pensii emitenta a deciziei de pensionare comunica angajatorului o informare cu privire la emiterea deciziei de pensionare pentru limita de varsta, anticipata, anticipata partiala sau de invaliditate. Informarea va cuprinde numele si prenumele persoanei, tipul deciziei de pensionare, precum si data emiterii acesteia.
 
Chiar daca aceasta lege nu era incidenta in speta, intrucat a intrat in vigoare ulterior emiterii deciziilor de pensie, Curtea a retinut aspectul din expunerea de motive a Legii, prin care se mentioneaza ca aceasta completare se impune deoarece contractele individuale de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, decizia fiind comunicata doar angajatului, astfel ca angajatorul poate lua cu intarziere sau deloc la cunostinta de emiterea acesteia, fiind astfel in culpa cu privire la neemiterea deciziilor de constatare a incetarii de drept a contractului individual de munca.
 
In consecinta, informarea casei de pensii cuprinsa in art. 106 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul de pensii publice poate fi folosita de angajatori pentru constatarea incetarii de drept a contractului individual de munca in cazul pensionarii salariatului cu reducerea varstei de pensionare.
 
Un punct de vedere oferit in martie 2024, de catre specialistii de la PortalSalarizare. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la legislatia muncii si resurse umane.
 
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea pensiilorcumulare pensie cu salariudecizie de pensionare

Data aparitiei: 18 Martie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Scapare in Legea pensiilor - cum au reusit unii angajati sa beneficieze fraudulos de CUMULAREA pensiei cu salariul Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]