Un lucrator nu are precizat in fisa postului dreptul de a conduce autoturismul de serviciu. Ce masuri SSM se vor lua?

fisa postuluidreptul de a conduce autovehicule fisa postuluinorme ssm
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Buna ziua, lucratorul care nu are precizat in fisa postului dreptul de a conduce un autoturism si totusi are carnet de conducere poate sa conduca? A fost selectat in echipa de fotbal si trebuie sa se deplaseze cu colegii in alta localitate. Timpul cat se afla in turneu se considera ca sunt la serviciu? Ce trebuie facut in acest sens? Informatii suplimentare: Masina este a societatii. Competitia este organizata de angajator, iar jucatorii sunt angajatii firmei."

Aceasta speta a fost prezentata pe PortalSSM.ro.


Iata raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:



Un lucrator care nu este angajat ca sofer poate conduce un autoturism al societatii in completarea sarcinilor de munca in conditiile in care angajatorul ia urmatoarele masuri din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca:

a) va lua in considerare capacitatile lucratorului in ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca, atunci cand ii incredinteaza sarcini de conducere pe drumuri publice:

    angajatorul va verifica existenta permisului de conducere valabil corespunzator autovehiculului rutier care urmeaza sa fie predat salariatului;
    angajatorul va dispune prin decizie sau prin mentionare pe ordinul de deplasare faptul ca acesta va conduce autovehiculul rutier repartizat in interesul firmei


b) va asigura o supraveghere medicala din care sa rezulte ca lucratorul este apt medical (clinic si psihologic) sa conduca autovehicule rutiere:

    se va bifa in fisa de identificare a factorilor de risc profesional faptul ca salariatul va conduce masina institutiei astfel ca medicul de medicina muncii sa confirme aptitudinea acestuia pentru conducerea autovehiculelor

c) va asigura conditii ca lucratorul respectiv sa fie instruit suplimentar referitor la conducerea autovehiculelor pe drumurile publice;


...vezi mai multe pe PortalSSM >>>


Ce se petrece in cazul unui accident de circulatie?

In acest caz, daca accidentul a fost produs de lucratorul respectiv, soldat cu salariati decedati sau raniti, neluarea acestor masuri poate atrage raspunderea penala a responsabilului legal al angajatorului.

Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.

Din punct de vedere al relatiilor de munca, organizarea de catre angajator a unei intreceri sportive nu reprezinta timp de munca. Aceasta activitate, chiar si organizata, reprezinta o activitate recreativa, deoarece salariatii respectivi nu presteaza o activitate prevazuta in fisa postului (doar daca nu cumva salariatul este angajat ca si fotbalist).

Situatia este diferita de team building, care este un proces organizat pentru motivarea grupului si imbunatatirea relatiilor interpersonale din cadrul acelei companii. Prin team building intelegem un set de activitati conectate intre ele si corelate cu nevoile participantilor in scopul imbunatatirii performantei acestora ca echipa, avand legatura cu fisa postului. Team building-ul este organizat de angajator pe timpul in care salariatul ar trebui sa dispuna de timp liber, deci aceasta perioada va trebui sa fie pontata si platita corespunzator. 

Din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca, daca se produce un accident urmat de decesul sau vatamari ale organismului unui angajat, pe perioada desfasurarii unei competitii sportive organizate de angajator, acest eveniment va fi cercetat, intrucat, in conformitate cu Legea nr. 319/2006, art. 30, lit. c) este, de asemenea, accident de munca accidentul survenit in cadrul activitatilor cultural-sportive organizate, in timpul si din cauza indeplinirii acestor activitati.


Sursa: PortalSSM



NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
fisa postuluidreptul de a conduce autovehicule fisa postuluinorme ssm

Data aparitiei: 17 Iulie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Un lucrator nu are precizat in fisa postului dreptul de a conduce autoturismul de serviciu. Ce masuri SSM se vor lua? Nota: 4.5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]