Atentie: Cum se asigura supravegherea medicala a lucratorilor?

medicina munciiriscuri biologicesupravegherea medicala a lucratorilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Atentie: Stiti cum se asigura supravegherea medicala a lucratorilor? Este esential sa cunoastem aceste masuri, mai ales tinand cont de faptul ca expunerea lucratorilor la agenti biologici care pot produce imbolnaviri profesionale si/sau legate de profesiune si neaplicarea masurilor speciale de protectie impotriva acestora constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei.

Dupa cum bine stim, masurile necesare pentru desfasurarea supravegherii medicale a lucratorilor implicati in activitati ce presupun expunerea la agenti biologici sunt elaborate de  Ministerul Sanatatii Publice.

Va amintim faptul ca medicul specialist de medicina muncii sau serviciul de medicina muncii aflat intr-o relatie contractuala cu angajatorul supravegheaza starea de sanatate printr-un examen medical corespunzator, inainte de expunerea profesionala si in continuare, periodic, facand astfel posibila aplicarea programelor de profilaxie ocupationala din medicina muncii.

Nu uitati faptul ca supravegherea medicala a lucratorilor trebuie sa includa cel putin urmatoarele masuri:

- inregistrarea antecedentelor medicale si profesionale ale fiecarui lucrator,

- o evaluare personalizata a starii de sanatate a lucratorilor,

- o supraveghere biologica pentru depistarea efectelor precoce si reversibile, daca este cazul.

In cazul in care se confirma ca un lucrator prezinta o infectie sau o boala care ar fi putut rezulta din expunerea la agenti biologici, medicul specialist de medicina muncii sau serviciul de medicina muncii trebuie sa propuna si celorlalti lucratori care au fost expusi in mod similar sa se supuna supravegherii medicale. In acest caz trebuie sa se efectueze reevaluarea riscului de expunere.

Lucratorii trebuie sa aiba acces la rezultatele supravegherii medicale care ii privesc personal si au dreptul sa solicite o reexaminare a rezultatelor acesteia.

Medicul specialist de medicina muncii sau serviciul de medicina muncii are urmatoarele obligatii:

- sa propuna masuri de protectie sau de prevenire utile individual, pentru fiecare lucrator;

- sa dea informatii si sfaturi medicale lucratorilor privind supravegherea medicala la care ei vor fi supusi dupa ce a incetat expunerea la agenti biologici.

Toate datele obtinute in cursul supravegherii medicale a fiecarui lucrator trebuie tinute intr-un dosar medical individual, care va fi pastrat de catre serviciul de medicina muncii cel putin 10 ani dupa incetarea expunerii.

SANCTIUNE
Expunerea lucratorilor la agenti biologici care pot produce imbolnaviri profesionale si/sau legate de profesiune si neaplicarea masurilor speciale de protectie impotriva acestora constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei, potrivit art. 53 lit. s) din Hotararea de Guvern nr. 857/2011 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice.

Sursa: Ghidul angajatorului: Medicina Muncii

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
medicina munciiriscuri biologicesupravegherea medicala a lucratorilor

Data aparitiei: 17 Iulie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Atentie: Cum se asigura supravegherea medicala a lucratorilor? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]