Stresul la locul de munca, produs de cauze neasteptate

Resurse Umanestres loc de muncainsecuritatePIBreorganizarea locului de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Daca ne gandeam ca stresul la locul de munca e produs de un volum de lucru foarte mare, de munca suplimentara sau de un mediu nu tocmai prielnic, s-ar parea ca cei mai importanti factori care determina aparitia stresului la locul de munca sunt cu totul altii.

Asa cum arata ancheta de opinie paneuropeana efectuata de Ipsos MORI in numele Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca (EU-OSHA), jumatate dintre lucratorii europeni sunt de parere ca stresul legat de munca este un fenomen frecvent, iar patru din zece considera ca acesta nu este gestionat corespunzator la locul lor de munca.

S-ar parea astfel ca cele mai frecvente cauze ale acestui tip de stres sunt insecuritatea sau reorganizarea locului de munca.

Aproximativ jumatate dintre lucratorii europeni (51 %) considera ca stresul legat de munca este un fenomen frecvent la locul lor de munca, 16 % dintre acestia descriindu-l drept „foarte frecvent”. Femeile sunt mai inclinate decat barbatii sa considere ca stresul legat de munca este frecvent (54 % fata de 49 %), iar lucratorii cu varsta cuprinsa intre 18 si 54 de ani sunt mai inclinati spre aceasta apreciere (53 %) decat cei cu varsta peste 55 de ani (44 %). Perceptia asupra stresului legat de munca variaza si in functie de sectorul de activitate, lucratorii din domeniul sanatatii sau al serviciilor de ingrijire fiind cei mai inclinati sa considere ca stresul legat de munca este frecvent (61 %, dintre care 21 % descriu fenomenul drept „foarte frecvent”).

In Europa, cea mai frecventa cauza a stresului legat de munca este considerata a fi insecuritatea sau reorganizarea locului de munca (72 %), urmata de numarul de ore lucrate sau volumul de munca (66 %). Totusi, printre lucratorii mai tineri (18-34 de ani), ambele cauze ocupa primul loc (fiecare totalizand un procent de 69 %). De asemenea, lucratorii din domeniul sanatatii sau al serviciilor de ingrijire sunt mult mai inclinati decat media sa indice numarul de ore lucrate/volumul de munca (77 %).

In tarile cu datorie publica mare, lucratorii sunt mai inclinati sa perceapa insecuritatea sau reorganizarea locului de munca drept cauza principala a stresului legat de munca; 73 % dintre lucratorii din tari cu datorie publica de peste 90 % din PIB au semnalat drept cauza frecventa a stresului legat de munca insecuritatea sau reorganizarea locului de munca, fata de 66 % in tarile cu datorie publica de maximum 60 % din PIB[1].

Comportamentele inacceptabile precum intimidarea sau hartuirea sunt percepute drept cauza frecventa a stresului legat de munca de catre sase din zece lucratori (59 %). Un numar mai mic de lucratori mentioneaza drept cauze frecvente lipsa de sprijin din partea colegilor sau a superiorilor (57 %), neclaritatea rolurilor si a responsabilitatilor (52 %) sau posibilitatea redusa de a gestiona modul de organizare a muncii (46 %).

Exista o conexiune intre procentul de lucratori care considera ca stresul legat de munca este frecvent la locul lor de munca si procentul celor care afirma ca fenomenul nu este gestionat corespunzator.

Sapte din zece (72 %) lucratori europeni care considera ca stresul legat de munca este rar la locul lor de munca afirma si ca acesta este gestionat corespunzator, in timp ce sase din zece (58%) lucratori care considera acelasi fenomen ca fiind frecvent la locul lor de munca afirma totodata ca nu este gestionat corespunzator.

Sursa: costelgilca.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse Umanestres loc de muncainsecuritatePIBreorganizarea locului de munca

Data aparitiei: 13 Mai 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Stresul la locul de munca, produs de cauze neasteptate Nota: 4 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]