Microorganismele – bacterii, paraziti, virusuri, ciuperci – sunt prezente in mediul inconjurator si, prin urmare, si in mediul de munca. Anumite microorganisme pot provoca singure boli infectioase mai mult sau mai putin grave.
DEFINITIE
Agentii biologici sunt microorganisme, inclusiv microorganismele modificate genetic, culturile celulare si endoparazitii umani, care sunt susceptibile sa provoace infectie, alergie sau intoxicatie.
Agentii biologici pot sa patrunda in organism pe urmatoarele cai:
1. Pe cale respiratorie, care este cea mai probabila cale de infectare microbiana. Propagarea agentilor biologici se poate face la distante mari si infectiozitatea lor depinde de natura agentului contaminant si de starea de imunorezistenta a persoanei ce risca sa fie contaminata.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
2. Pe cale digestiva, datorita unor deficiente de igiena si erorilor de manevrare in timpul activitatii.
3. Pe cale cutanata. Trecerea microorganismelor prin piele se poate face prin patrunderea accidentala (rani, intepaturi, muscaturi) si in cazul oricaror leziuni ale pielii, invizibile cu ochiul liber.
4. Prin mucoasa. Mucoasa bucala si a cailor respiratorii superioare pot fi cai de patrundere a agentilor biologici, de asemenea, ochiul, fiind foarte vascularizat, reprezinta o cale foarte importanta de contaminare, mai ales prin improscare oculara.
DEFINITIE
Microorganismul este o entitate microbiologica, celulara sau nu, capabila sa se reproduca sau sa transfere material genetic.
INFO
Infectiile provocate de agentii biologici pot avea origine:
- bacteriana – de exemplu: bacilul tuberculozei, stafilococi, streptococi, pneumococi, coli, salmonela, antrax, leptospira, legionella etc.
- parazitara – de exmplu: tenia, scabia, giardia etc.
- fungica – de exemplu: candida albicans, histoplasma, actinomiceta, aspergillus etc.
- virala – de exemplu: adenovirusurile, herpesvirusurile, virusurile hepatice, HIV, virusurile gripale si paragripale, virusul rujeolic, enterovirusurile etc.
Care sunt efectele agentilor biologici asupra sanatatii
Efectele expunerii la agentii biologici pot fi foarte diferite, de la simple infectii pana la cancer.
Infectiile si bolile infectioase
Cand bacteriile, endoparazitii, virusurile, drojdiile sau ciupercile se multiplica intr-un tesut, intr-un lichid corporal, pe suprafata pielii sau pe mucoase se vorbeste despre o infectie. Daca aceasta multiplicare conduce la tulburari ale sanatatii, se declara existenta unei boli infectioase. Anumiti endoparaziti unicelulari (protozoare) sau multicelulari (viermi) pot provoca, de asemenea, infectii denumite infestari.
Intoxicatiile
Anumite microorgonisme sunt toxicogene, fie ca secreta substante toxice (exotoxine), fie ca acestea se elibereaza dupa moartea lor (endotoxine). Aceste toxine pot provoca febra, dificultati respiratorii, miocardite, nefrite etc.
Alergiile
Alergiile sunt induse prin substante (alergeni) care provoaca o reactie a sistemului imunitar, precum astmul, fbra fanului.