Joi, 6 decembrie 2012, secretarul de stat Georgeta Bratu a participat la reuniunea Consiliului EPSCO, sectiunea dedicata ocuparii si afacerilor sociale (Bruxelles), in cadrul careia s-au discutat aspecte importante privind o serie de politici sociale considerate prioritare pe agenda Uniunii Europene pentru perioada imediat urmatoare.
Intalnirea ministrilor europeni ai muncii si politicilor sociale a oferit cadrul propice pentru abordarea unor teme de interes, principalele subiecte dezbatute in cadrul Consiliului referindu-se la propunerea de implementare a Directivei 96/71/CE, care reglementeaza detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii, si la Guvernanta Europa 2020 si actiuni ulterioare concluziilor Consiliului European in domeniul ocuparii fortei de munca si politicii sociale, fiind adusa in discutie si Analiza Anuala a Cresterii 2013, care va sprijini prioritizarea reformelor din statele membre si procesul de coordonare in cadrul Semestrului European. De asemenea, pe agenda reuniunii a figurat si un prim schimb de opinii cu privire la propunerea de directiva a Parlamentului European si a Consiliului privind consolidarea echilibrului de gen in randul administratorilor neexecutivi ai societatilor cotate la bursa si masuri conexe.
EPSCO a constituit un bun prilej pentru delegatia irlandeza de prezentare succinta a programului de lucru al viitoarei presedintii a Consiliului UE, pe care Irlanda o va prelua incepand cu data de 1 ianuarie 2013.
In interventia sa privind detasarea lucratorilor, secretarul de stat Georgeta Bratu a subliniat faptul ca "mobilitatea lucratorilor si prestarea transfrontaliera de servicii constituie elemente esentiale ale pietei unice UE, fiind necesara garantarea unui nivel adecvat si corespunzator de protectie a lucratorilor detasati intr-un alt stat membru pentru a presta aceste servicii". In ceea ce priveste introducerea raspunderii individuale si in solidar a contractantului, alaturi de subcontractant, delegatia Romaniei considera ca "astfel de prevederi ar putea fi utile si ar creste nivelul de protectie a lucratorilor detasati, mai ales in domenii cheie in care subcontractarea lucrarilor este des utilizata." Pentru lucratorii detasati, implementarea acestei directive s-ar traduce, in fapt, intr-o mai buna protectie a drepturilor lor, introducerea unei raspunderi individuale si in solidar a contractantului, alaturi de subcontractant, sporind gradul de protectie a lucratorilor, precum si responsabilitatea firmei contractante fata de respectarea drepturilor lucratorilor angajati de catre firma subcontractoare.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
In contextul discutarii modului de implementare a prevederilor Strategiei Europa 2020, cu accent pe pachetul de masuri pentru ocuparea tinerilor, Georgeta Bratu a reiterat faptul ca in Romania "situatia tinerilor pe piata muncii reprezinta o prioritate pentru politicile guvernamentale, Planul national privind locurile de munca incluzand o serie de masuri special destinate integrarii mai facile a acestora pe piata muncii".
In cadrul dejunului ministrilor a fost dezbatuta si propunerea de adoptare a unei directive privind consolidarea echilibrului de gen in randul administratorilor neexecutivi ai societatilor cotate la bursa si masuri conexe. Referitor la aceasta propunere, secretarul de stat a subliniat ca "problematica este una complexa si dificila, fiind necesara identificarea celei mai bune modalitati de crestere a gradului de reprezentativitate a sexului feminine in cadrul forurilor de conducere ale marilor companii". in spiritul aprecierii pe care Romania o acorda mediului privat, doamna Bratu a mentionat ca o "consultare a mediului privat, a partenerilor sociali este mai mult decat utila pentru transpunerea unor concepte teoretice in practica".
De asemenea, in cadrul acestui Consiliu au fost adoptate concluziile privind combaterea violentei impotriva femeilor si o declaratie pentru marcarea incheierii Anului European al imbatranirii active si solidaritatii intre generatii. in ceea ce priveste violenta impotriva femeilor, Consiliul recomanda discutarea posibilitatii de creare a unui HELPLINE –linie telefonica tip telverde la nivel european pentru victimele violentei in familiei, precum si desemnarea Anului 2015 ca Anul European pentru toleranta zero fata de violenta impotriva femeilor.
Informatii suplimentare:
EPSCO - Consiliul Ocupare, Politica Sociala, Sanatate si Protectia Consumatorului este alcatuit din ministrii tarilor membre UE, care gestioneaza domeniul muncii, protectiei sociale, protectiei consumatorului, sanatatii si egalitatii de sanse. Ministrii se intalnesc de patru ori pe an. Pentru detalii, accesati acest link.
Analiza anuala a cresterii 2013- Scopul Analizei anuale a cresterii este acela de a stabili prioritatile economice si sociale pentru UE in 2013, oferind statelor membre si Uniunii Europene o orientare generala privind realizarea politicilor lor. Aceasta lanseaza cel de al treilea semestru european de coordonare a politicilor, prin intermediul caruia performantele si prioritatile nationale sunt revizuite in mod colectiv, la nivelul UE, in prima jumatate a fiecarui an. in martie 2013, Consiliul European va elabora orientari, iar statele membre trebuie sa prezinte programe nationale actualizate pana la mijlocul lunii aprilie 2013, dupa care Comisia va propune recomandarile specifice fiecarei tari.
Sursa: Comisia Europeana