Proiectul de OUG privind bugetul pentru anul in curs a fost publicat la inceputul saptamanii de Ministerul de Finante. O serie de prevederi arata ca pensiile nu se majoreaza in 2021, iar unele sporuri din administratia publica vor fi eliminate.
In ce priveste calatoria studentilor cu trenul, se acorda o reducere de 50% din pretul biletelor, iar Legea personalului feroviar ar urma sa se aplice abia din primavara anului viitor.
Proiectul de act normativ mai prevede ca studentii vor plati jumatate din pretul biletelor pentru calatoria cu trenul si propune, de asemenea, amanarea pana in primavara anului viitor, a aplicarii Legii personalului feroviar.
Conform proiectului publicat, valoarea punctului de pensie se mentine la 1.442 in acest an, iar din 2022 punctul de pensie se va majora cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga cel mult 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.
"Modificarea Legii nr. 127/2019 in sensul prorogarii datei de intrare in vigoare a aceste legi la 1 septembrie 2023. Astfel, in anul 2021 valoarea punctului de pensie se va mentine la nivelul de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative si stabilirea unor masuri bugetare, iar incepand cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se va majora cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga cel mult 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, cuantumul efectiv al majorarii si data de acordare urmand a se stabili prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat", se arata in Nota de fundamentare a proiectului.
In ce priveste sporul de 30% la salariul de baza pentru personalul institutiilor prefectului implicat in activitati de prevenire si combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, acesta nu va mai fi acordat pe motiv ca a creat o situatie discriminatorie si a generat nemultumiri in randul altor categorii de personal din institutii publice implicate in activitati de prevenire si combatere a Covid 19, subliniaza Agerpres.
"Abrogarea art. 5 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 131/2020 privind reglementarea unor masuri, prin care s-a instituit sporul de 30% la salariul de baza pentru personalul institutiilor prefectului implicat in activitati de prevenire si combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, cu exceptia prefectului si subprefectului. Aceasta masura a creat o situatie discriminatorie comparativ cu celelalte categorii de personal din institutii publice implicate in activitati de prevenire si combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 si a generat nemultumiri in randul acestora", se arata in acelasi document, conform sursei citate.
De asemenea, studentii inmatriculati la forma de invatamant cu frecventa, in institutiile de invatamant superior acreditate, in varsta de pana la 26 de ani, beneficiaza de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local in comun, transportul intern auto, cu metroul, precum si pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a si naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studentii orfani sau proveniti din casele de copii beneficiaza de gratuitate pentru aceste categorii de transport.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<