Cetatenii Uniunii Europene, care locuiesc in alta tara decat cea de origine, au dreptul sa voteze sau sa fie eligibili in alegerile locale din statul membru in care isi au resedinta. in prezent, circa 8 milioane de persoane se afla intr-o asemenea situatie, dar potrivit unui nou raport publicat de Comisia Europeana, doar 10% dintre cetateni profita de acest drept, ceilalti fie il ignora, fie sunt descurajati de procedurile, uneori, prea complicate.
In pofida transpunerii satisfacatoare a directivei relevante a UE, persista unele probleme. Printre acestea, se numara conditiile impuse cetatenilor UE care ar putea fi diferite in raport cu cele impuse propriilor resortisanti, cum ar fi cerinta de a avea resedinta intr-o tara o anumita perioada de timp pentru a putea fi eligibil.
In aceste conditii, Comisia Europene doreste o stransa colaborare cu autoritatile nationale, regionale si locale in vederea identificarii si solutionarii dificultatilor care persista in ceea ce priveste aplicarea efectiva a acestor drepturi. in acest sens, exista si propunerea ca 2013 sa fie desemnat Anul european al cetatenilor, o buna ocazie de a face mai bine cunoscute drepturile cetatenilor UE.
Comisia se angajeaza sa monitorizeze punerea corecta in aplicare a directivei si va sprijini statele membre sa adopte masurile necesare pentru a garanta faptul ca cetatenii beneficiaza de exercitarea deplina a drepturilor lor electorale. De asemenea, CE va promova cele mai bune practici in ceea ce priveste incurajarea cetatenilor din afara UE sa participe la viata politica si institutionala pe plan local.
40 Modele de Regulament Intern
Concedierea perfect legala
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM