Prin Ordinul nr. 1297, emis in data de 1 septembrie 2011 si publicat in Monitorul Oficial nr. 678 din 23 septembrie, ministrul sanatatii si ministrul muncii, familiei si protectiei sociale au aprobat constituirea Comisiei pentru securitate si sanatate in munca privind agentii chimici periculosi.
Agentul chimic este orice element sau compus chimic, singur ori in amestec, in stare naturala sau fabricat, utilizat ori eliberat, inclusiv sub forma de deseuri, prin orice activitate profesionala, fie ca este produs intentionat sau nu, fie ca este introdus pe piata ori nu.
Agentul chimic poate fi:
a) Orice agent chimic care intruneste criteriile de clasificare ca substanta periculoasa stabilite prin Hotararea Guvernului nr. 1408/2008 privind clasificarea, etichetarea
si ambalarea substantelor, fie ca acea substanta este clasificata in temeiul hotararii mentionate sau nu, cu exceptia substantelor care intrunesc numai criteriile de clasificare ca substante pe riculoase pentru mediu.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
b) Orice agent chimic care intruneste criteriile de clasificare ca preparat periculos in sensul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 937/2010 privind clasificarea, ambalarea si etichetarea la introducerea pe piata a preparatelor pe riculoase, fie ca acel preparat este clasificat in temeiul hotararii mentionate sau nu, cu exceptia acelor preparate care intrunesc nu mai criteriile de clasificare ca preparate periculoase pentru mediu.
c) Orice agent chimic care, desi nu intruneste criteriile de clasificare ca fiind periculos in conformitate cu prevederile mentionate la lit. a) si b), poate prezenta un risc pentru securitatea si sanatatea lucratorilor datorita proprietatilor sale fizico-chimice, chimice sau toxicologice si a modului in care este utilizat sau este prezent la locul de munca, inclusiv orice agent chimic caruia i s-a atribuit o valoare-limita de expunere profesionala.
Comisia pentru securitate si sanatate in munca privind agentii chimici periculosi se organizeaza si functioneaza ca structura de specialitate pentru indeplinirea atributiilor privind stabilirea valorilor-limita nationale de expunere profesionala, a valorilor-limita biologice si elaborarea ghidurilor necesare in utilizarea agentilor chimici, cancerigeni sau mutageni, pe teritoriul Romaniei, inclusiv a instructiunilor, prescriptiilor sau altor documente cu rol similar de indrumare in asigurarea securitatii si sanatatii in munca.
Printre atributiile si responsabilitatile Comisiei pentru securitate si sanatate in munca privind agentii chimici periculosi se numara:
- stabilirea valorilor-limita de expunere profesionala la agenti chimici periculosi si a valorilor-limita biologice obligatorii nationale, potrivit datelor stiintifice si tehnice relevante, tinand cont de valorile-limita existente la nivel comunitar, elaborate ca rezultat al strategiilor de evaluare si de reducere a riscurilor, cu respectarea prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1.218/2006 si ale Hotararii Guvernului nr. 1.093/2006;
- organizarea si coordonarea activitatilor necesare in vederea stabilirii valorilor-limita de expunere profesionala referitoare la agenti chimici periculosi care sunt utilizati de catre angajatorii din orice domeniu de activitate, atat din sectorul public, cat si din sectorul privat, pe baza documentelor relevante;
- elaborarea ghidurilor necesare pentru utilizarea in siguranta a agentilor chimici periculosi, care detaliaza prevederile referitoare la evaluarea riscurilor si la aplicarea masurilor de prevenire pentru diminuarea acestora, pe baza informatiilor disponibile privind agentii chimici periculosi, inclusiv a datelor stiintifice si tehnice existente, si in conformitate cu recomandarile practice elaborate de Comisia Europeana;
- analizarea periodica a structurii morbiditatii profesionale la nivel national prin expunerea la agenti chimici periculosi prezenti in mediul de munca (intoxicatiile acute profesionale), in scopul identificarii principalelor probleme de sanatate a lucratorilor datorate agentilor chimici periculosi si, daca este cazul, al reevaluarii unor valori-limita de expunere profesionala la agenti chimici periculosi si pentru identificarea solutiilor cu cea mai mare eficienta in ameliorarea starii de sanatate a lucratorilor;
- analizarea statisticilor privind accidentele de munca (inclusiv intoxicatiile acute profesionale) determinate de agentii chimici periculosi.
Sanctiune
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei nerespectarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind prevenirea prezentei peste limitele maxime admise a agentilor chimici, conform art. 39 alin. (9) lit. b) din Legea nr. 319/2006.