Includerea sporului de vechime in salariu

12 Iunie 2006
12 Iunie 2006
spor de vechime
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

Este permis ca sporul de vechime sa fie inclus in salariul de baza negociat la o firma privata? Ce lege impune acest fapt?

Raspuns:

Dispozitia normativa care reglementeaza cu titlu generic acordarea sporurilor la salariu este data de art. 155 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, care stabileste ca venitul salarial se compune din salariul de baza (care nu poate fi inferior valorii minime stabilite prin hotarare a Guvernului, respectiv prin contractul colectiv de munca aplicabil), indemnizatii, sporuri, precum si alte adaosuri, care se evidentiaza in mod distinct pe statul de plata al unitatii.

Evidentierea in mod distinct in cuprinsul statului de plata a cuantumului salariului de baza are un rol deosebit de important, avand in vedere faptul ca in functie de acest cuantum se calculeaza procentual sporurile si indemnizatiile acordate de angajator cu respectarea legii si contractelor colective de munca aplicabile – fiind totodata utila pentru calcularea contributiilor individuale la sistemele asigurarilor de stat.

Prin art. 40 alin. (1) al Contractului colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007 – 2010, se stabileste obligatia de diligenta in sarcina angajatorilor de a include anumite sporuri in salariul de baza, astfel incat acesta sa aiba pondere majoritara in venitul salarial.


La randul sau, sporul de vechime acordat in cadrul unitatilor apartinand domeniului privat este reglementat cu caracter general in cadrul art. 40 alin. 3 lit. d) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007 – 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, avand un cuantum minimal de 5% din salariul de baza pentru 3 ani vechime, respectiv o valoare maxima de 25% din salariul de baza, pentru vechime in munca de peste 20 de ani.

In aceste conditii, prin negocieri la nivel de unitate, se poate stabili nivelul sporului de vechime si includerea acestuia in salariul de baza, fara a exista insa o obligatie expresa a angajatorului in acest sens.
In ce ne priveste nu consideram o solutie benefica pentru parti includerea in salariul de baza a unui spor cu caracter variabil, asa cum este cazul sporului de vechime – acest procedeu fiind utilizat de regula in cazul sporurilor acordate in cuantum fix, cum ar fi sporul pentru conditii nocive de munca, sporul de izolare etc.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]