Aceleasi calcule, rata somajului diferita: BIM vs ANOFM

03 August 2011
03 August 2011
rata somajuluisomeriANOFMBiroul International al Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recent, au fost efectuate rapoarte in ceea ce priveste rata somajului din Romania in luna iunie 2011. Aceste calcule au fost efectuate atat de Biroul International al Muncii (BIM), cat si de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Cu toate acestea, diferentele dintre rezultatele furnizate de cele doua institutii sunt semnificative.

Astfel, potrivit datelor  furnizate de Institutul National de Statistica privind rata somajului conform criteriilor Biroului International al Muncii pentru luna iunie a acestui an, rata somajului a crescut la 7,5%. Pentru aceeasi perioada insa, in raportul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca  se arata ca somajul a scazut la 4,78%.

Mai mult decat atat, daca statistica INS numara nu mai putin de 727.000 de someri in luna iunie, ANOFM prezinta niste date departe de a fi macar asemanatoare, astfel ca, in luna iunie, in Romania existau doar  436.000 de romani care nu reuseau sa-si gaseasca un loc de munca. Nelamuririle apar, in consecinta, cu privire la diferenta de circa 290.000 de someri care exista intr-un raport, dar dispar cu desavarsire in altul.

Aceste diferente par sa fie insa efectul aplicarii unor metode diferite de calcul aplicate de cele doua institutii. Astfel, rata raportata de ANOFM se calculeaza pe baza declaratiilor persoanelor care se inscriu la agentiile pentru ocupare, ca raport dintre numarul mediu de someri inregistrati (care trec lunar pe la agentiile de ocupare ca sa-si vizeze carnetele de somaj) si populatia activa (9,76 mil. persoane).

In schimb, metoda de calcul a ratei somajului de catre BIM consta in raportul dintre numarul mediu de someri in sens BIM (persoane cu varsta de peste 15 ani care indeplinesc simultan conditii precum: nu au un loc de munca, isi cauta de lucru de cel putin patru saptamani sau vor sa lucreze, desi fac parte din populatia inactiva, cum sunt studentii sau pensionarii) si populatia activa. Rata somajului BIM este efectuata de catre Institutul National de Statistica, pe baza unei anchete in circa 30.000 de gospodarii.

Prin urmare, aceste rezultate furnizate de INS cuprind si somajul supranumit si "ascuns", acesta incluzand si persoanele care nu lucreaza, dar care nici nu se inscriu la agentiile pentru someri.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>

ARTICOLE SIMILARE

Somajul la sfarsit de an

Mai multe articole despre biroul international al muncii

 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]