Perceptia riscului la locul de munca

locul de muncasecuritate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Este extrem de important pentru cei ce lucreaza in domeniul securitatii si sanatatii in munca sa inteleaga faptul ca oamenii percep riscul in moduri foarte diferite.

In general, oamenii nu sunt prea impresionati cand le vorbesti despre pericolele sau riscurile de la locul de munca si au o atitudine toleranta fata de risc.

Experienta ii determina sa perceapa un nivel relativ scazut al riscului. Daca in trecut nu s-au confruntat cu accidente de munca si nici macar cu un incident periculos, ajung relativ usor la credinta ca "asta nu o sa mi se intample mie".

Este de inteles atunci ca nu vor purta echipamentul individual de protectie si nu vor respecta procedurile de securitate si sanatate in munca. Perceptia lor asupra riscului este mai scazuta decat riscul real de la locul de munca.

Pe de alta parte, beneficiile unui comportament riscant la locul de munca sunt evidente. De exemplu, este mai usor si mai confortabil sa lucrezi fara masca de protectie sau fara centura de siguranta.

Prin urmare, este important ca prin programele de instruire sa incercam sa schimbam aceasta perceptie despre risc. Si inainte de a trage concluzii pripite si de a incerca sa ne exercitam au toritatea trebuie sa intelegem cum percep angajatii riscul la locul de munca si ce anume poate conduce la reducerea tolerantei lor fata de risc.

Florina Mohanu,
Redactor-sef "Revista de Sanatate si Securitate in Munca"

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
locul de muncasecuritate

Data aparitiei: 03 Martie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Perceptia riscului la locul de munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]