Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a participat in data de 9 mai la Conferinta la nivel inalt cu tema ”Catre o Europa sociala cu noi drepturi”, organizata la Madrid, de Ziua Europei, de catre Ministerul Muncii si Economiei Sociale din Spania.
Invitata sa vorbeasca despre drepturile lucratorilor in contextul tranzitiei catre locuri de munca ecologice pentru o neutralitate climatica, ministrul Simona Bucura -Oprescu a subliniat faptul ca viitorul Europei trebuie sa aiba in vedere dezvoltarea competentelor lucratorilor, asigurarea instrumentelor de care acestia au nevoie si urmarirea unei strategii pentru imbunatatirea pietei muncii in contextul acestor schimbari.
”Trebuie sa fim pregatiti pentru meseriile viitorului, pentru tranzitia verde si pentru tranzitia digitala, iar primul lucru care trebuie asigurat este sa facilitam intelegerea a ce inseamna aceasta tranzitiei atat in plan social cat si al productivitatii muncii. Avem deja reglementari legale si o strategie pentru locurile de munca verzi, iar oamenii trebuie sa stie pentru ce transformari trebuie sa se pregateasca. In al doilea rand cred ca trebuie sa dam mesaje foarte clare pe acest subiect atat lucratorilor, cat si angajatorilor asupra gestionarii potentialelor riscuri de adaptare referitoare la aparitia noilor contexte de munca. Insa la fel de important este sa le punem la dispozitie instrumentele necesare pentru dezvoltarea profesionala in acest sens, in special prin intermediul Serviciului Public de Ocupare, in vederea perfectionarii si calificarii pentru ocupatii verzi si digitale. Consider ca economia sociala si economia circulara sunt sectoare care pot fi puse in valoare mult mai bine in viitor.”, a declarat ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura - Oprescu, in cadrul conferintei de la Madrid, conform
site-ului Ministerului Muncii.
Demnitarul roman a intervenit in cadrul panelului ”O noua agenda sociala pentru Europa”, alaturi de Yolanda Diaz – vicepremier si ministru al Muncii si Economiei Sociale din Regatul Spaniei, Luka Mesec – vice prim-ministru si ministru al Muncii, Familiei, Afacerilor Sociale si Oportunitatilor Egale din Slovenia, Agnieszka Dziemianowicz-Bak – ministrul Familiei, Muncii si Politicii Sociale din Polonia, Oliver Ropke – presedintele Comitetului Economic si Social European si Leila Chaibi – deputat in Parlamentul European.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul dupa 24 de luni vechimeIntrebare: Am un angajat cu contract de munca de peste 24 de luni care a avut pana la 31.12.2024 salariu peste cel minim pe economie, adica 3900. Incepand cu data de 01.01.2025 putem sa-l aducem la minimul pe economie de 4050, chiar daca are peste 24 de luni de la data incheierii contractului individual de munca sau trebuie sa i acordam un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Revizuire medicala. Incadrare in gradul III de invaliditateIntrebare: Suntem in situatia in care avem un angajat care are decizie medicala asupra capacitatii de munca si limitare de a lucra 4 ore /zi, grad de invaliditate 3, capacitate de munca pierduta la jumatate (are si certificat de incadrare in grad de handicap accentuat pana la data de 29.09.2025). Am redus programul la 4 ore /zi si salariul aferent celor 4 ore conform deciziei medicale. Va rog ma puteti ajuta cu urmatoarele raspunsuri: 1) exista posibilitatea legala de la lucra 8 ore daca angajatul doreste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<