"La un concurs pentru ocuparea unui post vacant din cadrul institutiei noastre, poate participa o persoana, care are un act de identitate provizoriu (fara adresa de domiciliu)? Se pot face formalitati /inregistrare in REVISAL/acte de angajare pe baza unei carti de identitate provizorie, pe care nu este trecuta adresa de domiciliu, nu este scris strada, numar, bloc, etaj, apartament?"
Raspunsul specialistului:
Potrivit art. 17 alin.(3) lit.a) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata si cu privire la identitatea partilor.
Conform cap. III Identificarea persoanei fizice din Codul civil, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, elementele care conduc la identificarea unei persoane fizice sunt numele, domiciliul si resedinta si starea civila.
Procedura completa pe care trebuie s-o urmati atunci cand faceti angajari! Etape obligatorii si greseli frecvente! Informatii esentiale in lucrarea "Procedura completa la angajre. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri HR", DETALII AICI >>>
Totodata, la art. 91 din Codul civil, dovada domiciliului si a resedintei se face cu mentiunile cuprinse in cartea de identitate, iar in lipsa acestor mentiuni ori atunci cand acestea nu corespund realitatii, stabilirea sau schimbarea domiciliului ori a resedintei nu va putea fi opusa altor persoane. Dispozitiile alin. (2) al art. 91 nu se aplica in cazul in care domiciliul sau resedinta a fost cunoscuta prin alte mijloace de cel caruia i se opune.
La art. 13 alin.(1) din OUG 97/2005 actul de identitate face dovada identitatii, a cetateniei romane, a adresei de domiciliu si, dupa caz, a adresei de resedinta.
In sensul prezentei ordonante de urgenta, prin act de identitate se intelege cartea de identitate, cartea de identitate simpla, cartea electronica de identitate, cartea de identitate provizorie si buletinul de identitate, aflate in termen de valabilitate (art.12 alin.(3) din OUG nr.97/2005). Mentiunea privind resedinta se inscrie pe un document, denumit dovada de resedinta, care va insoti cartea de identitate simpla, cartea electronica de identitate si cartea de identitate provizorie. In lipsa de resedinta, persoana fizica este considerata ca domiciliaza la locul ultimului domiciliu, iar daca acesta nu se cunoaste, la locul unde acea persoana se gaseste.
La art. 3 alin.(2) lit.b) din HG nr.905/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca angajatorii au obligatia sa completeze registrul in ordinea angajarii persoanelor, cu urmatoarele date, fara a avea caracter limitativ, respectiv datele de identificare ale salariatilor, cum ar fi: numele, prenumele, codul numeric personal - CNP, cetatenia si tara de provenienta - Uniunea Europeana - UE, non-UE, Spatiul Economic European – SEE.
Prin urmare, in opinia noastra, in baza unei carti de identitate provizorie, angajatorul poate incheia cu respectiva persoana contract individual de munca, in conditiile legii.
Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii. Da click AICI pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<