Boala profesionala este afectiunea care se produce ca urmare a exercitarii unei meserii sau profesii, cauzata de agenti nocivi fizici, chimici ori biologici caracteristici locului de munca, precum si de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, in procesul de munca.
Afectiunile suferite de elevi si studenti in timpul efectuarii instruirii practice sunt, de asemenea, boli profesionale.
Declararea bolilor profesionale se face de catre directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti din care face parte medicul de medicina a muncii care a efectuat cercetarea.
Toate cazurile de boli profesionale se declara la ultimul angajator unde a lucrat bolnavul si unde exista factorii de risc ai bolii profesionale respective, evidentiati prin documente oficiale de la directia de sanatate publica.
Bolile profesionale se pastreaza in evidenta de catre directia de sanatate publica din judetul sau din municipiul Bucuresti in care se afla angajatorul respectiv.
Legis Plus Legislatia Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Declararea se face prin fisa de declarare a cazului de boala profesionala BP2, pe baza documentelor din dosarul de cercetare.
BP2 reprezinta formularul final de raportare a bolii profesionale nou-declarate.
Modelul pentru fisa de declarare profesionala BBPP22 se regaseste in Anexa nr..21 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 319/ 2006.
Semnalarea si declararea bolii profesionale se fac intr-un interval de maximum 2 ani de la incetarea expunerii profesionale considerate cauza a imbolnavirii.
Exceptie fac cazurile de pneumoconioze si cancerul.
Bolile profesionale cu diagnosticul de pneumoconioza se declara numai pe baza diagnosticului precizat de catre comisiile de pneumoconioze de la nivelul clinicilor de boli profesionale.
Pentru bolile profesionale declarate in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European trebuie intocmita o fisa de declarare a cazului de boala profesionala BP2 de catre Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti.
Nedeclararea bolilor profesionale constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 de lei la 6.000 de lei, potrivit art. 39 alin. (6) lit. b) din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca.