"Am nevoie de 2 clarificari: 1. Va rog sa ma ajutati cu definitia salariului de baza. Ce anume reprezinta, ce cuprinde si cel mai important, de unde rezulta ca acest salariu de baza este net sau brut. 2. Avem salariati care vor sa trecem in contract salariul net. Putem sa facem asta, chiar daca in modelul cadru se mentioneaza Salariul de baza lunar brut?"
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 11-50 angajati
• Cod CAEN: servicii
Raspunsul specialistilor:
1. Conform art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Dintre aceste elemente ale salariului, salariul de baza este un element fix ce nu variaza in functie de numarul orelor lucratoare din luna. In contractul individual de munca si in Revisal se inregistreaza salariul de baza lunar si nu orar.
Totodata, potrivit art. 3 alin.(2) lit.h) din HG nr.905/2017, cu modificarile si completarile ulterioare angajatorul are obligatia de a completa in Revisal „salariul de baza lunar brut, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca;”.
In domeniul bugetar, art. 7 lit.a) din Legea nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca salariul de baza reprezinta suma de bani la care are dreptul lunar personalul platit din fonduri publice, corespunzator functiei, gradului/treptei profesionale, gradatiei, vechimii in specialitate, astfel cum este stabilita in anexele nr. I-IX, adica fara niciun altfel de adaos. Prin urmare, salariul de baza este acel drept salarial fix echivalentul notiunii salariu de incadrare, respectiv acea suma de bani la care salariatul are dreptul lunar, in mod constant, indiferent de numarul de ore lucrate sau numarul de zile lucratoare din luna.
In concluie, opinam ca, potrivit prevederilor legale sus-mentionate, in contractul individual de munca aveti obligatia sa mentionati salariul de baza lunar care nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara pe luna.
2. Ordinul 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, la capitolul
salarizare prevede urmatoarele:
CAPITOLUL J:Salarizare
1. Salariul de baza lunar brut: ...lei
Astfel, legiuitorul prevede stabilirea salariului de baza lunar brut si nu net.
Prin urmare, in opinia noastra, nu exista posibilitatea stabilirii unui salariu de baza net prin contractul individual de munca intrucat nu exista baza legala.
De altfel, angajatorul calculeaza salariul net lunar aplicand taxele si impozitele prevazute de lege pornind de la salariul de baza lunar brut si celelalte elemente ale salariului prevazute in contractul individual de munca.
In consecinta, contractul individual de munca incheiat intre angajator si salariat va cuprinde in mod obligatoriu elementele prevazute in modelul-cadru, asadar salariul de baza lunar brut si nu net. Prin negociere intre parti contractul individual de munca poate cuprinde si clauze specifice, potrivit legii, dar nu clauze contrare dispozitiilor legale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<