Pilonul II de pensii isca discutii, in contextul in care Federatia Nationala a Pensionarilor din Romania (FNPR), Uniunea Generala a Pensionarilor din Romania si Federatia Nationala "Unirea" a Pensionarilor din Romania au decis organizarea unui miting vineri (n.n 25 martie), chiar in fata Guvernului.
Ce solicitari au acestia si de ce sunt nemultumiti? Pensionarii doresc, in principal, desfiintarea Pilonului II de pensii, conform presedintelui FNPR, Preda Nedelcu, citat de
Agerpres:
"Cele trei federatii nationale reprezentative ale pensionarilor organizeaza in data de 25 martie un miting in Capitala, in fata sediului Guvernului, pentru a prezenta un memoriu cu principalele revendicari pe care le solicita pensionarii si organizatiile de pensionari care ii reprezinta pe cei 4,7 milioane de pensionari de asigurari sociale din Romania. Eu si colegii mei am facut un proiect de document pe care vrem sa-l supunem atentiei domnului prim-ministru. Insist pe doua chestiuni: desfiintarea Pilonului II de pensii e prima solicitare pe care o adresam maine prim-ministrului. De asemenea, cerem sa nu fie diminuat cuantumul contributiilor de asigurari sociale platite de angajati din veniturile lor, pentru ca aplicarea unei astfel de masuri, sustinuta de fostul prim-ministru Citu, deci in numele Partidului National Liberal, va avea un efect dezastruos pentru fondul national de plata a pensiilor. Legam aceasta chestiune si de faptul ca acea contributie din contributia de asigurari sociale care se vireaza la Pilonul II de pensii a fost majorata de la 3,75% la 4,75% din contributie, ceea ce inseamna per total, aceasta majorare plus ceea ce propune Partidul National Liberal, fondul national de pensii se diminueaza cu aproape 30 de miliarde de lei. Consecinta fireasca este majorarea completarii fondului de pensii cu contributii de la bugetul national al tarii", a afirmat Preda Nedelcu.
Acesta a mai precizat ferm ca Pilonul II de pensii nu aduce avantaje financiare contributorilor, ci doar administratorilor fondurilor de pensii:
"De ce vrem noi desfiintarea Pilonului II de pensie: pentru ca e o pacalire a angajatilor, pentru ca cei care obtin avantaje considerabile prin aplicarea Pilonului II sunt administratorii fondurilor private, care sunt firme straine, niciuna nu e din Romania. (...) Polonia si Ungaria au renuntat la acest Pilon II, in primul rand din cauza lipsei de avantaje pentru angajati. Iar statul roman, ca un stat priceput in afaceri, ia banii de la salariati, ii depune la fondurile private de pensii, si apoi fondul privat cumpara de la stat titluri de stat, pentru care statul plateste, la banii pe care i-a luat de la salariati, 4% dobanda. Ii restituie de la fondul privat platind 4% dobanda. Noi am luat in considerare si faptul ca exista un risc de faliment al acestor fonduri, de care nimeni nu va raspunde: angajatii vor ramane fara bani", a mentionat Preda Nedelcu.
Ce revendicari au federatiile, pe langa cele mentionate mai sus?
Vorbim despre majorarea punctului de pensie cu 10% in al doilea semestru al anului, pe fondul scumpirilor accentuate si al cresterii facturilor la utilitati, modificarea procentului de 9,4% prevazut in PNRR la nivelul procentului mediu european, consultarea organizatiilor nationale reprezentative ale pensionarilor la realizarea reformei privind sistemul de pensii inclusa in PNRR, mentioneaza Agerpres.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<