Desfiintarea Pilonului II de pensii. Cine afirma ca acesta este doar o pacalire a angajatilor?

pilonul II de pensiidesfiintarea pilonului II de pensiimajorare punct de pensie 2022
Desfiintarea Pilonului II de pensii. Cine afirma ca acesta este doar o pacalire a angajatilor?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pilonul II de pensii isca discutii, in contextul in care Federatia Nationala a Pensionarilor din Romania (FNPR), Uniunea Generala a Pensionarilor din Romania si Federatia Nationala "Unirea" a Pensionarilor din Romania au decis organizarea unui miting vineri (n.n 25 martie), chiar in fata Guvernului.
 
Ce solicitari au acestia si de ce sunt nemultumiti? Pensionarii doresc, in principal, desfiintarea Pilonului II de pensii, conform presedintelui FNPR, Preda Nedelcu, citat de Agerpres:
 
"Cele trei federatii nationale reprezentative ale pensionarilor organizeaza in data de 25 martie un miting in Capitala, in fata sediului Guvernului, pentru a prezenta un memoriu cu principalele revendicari pe care le solicita pensionarii si organizatiile de pensionari care ii reprezinta pe cei 4,7 milioane de pensionari de asigurari sociale din Romania. Eu si colegii mei am facut un proiect de document pe care vrem sa-l supunem atentiei domnului prim-ministru. Insist pe doua chestiuni: desfiintarea Pilonului II de pensii e prima solicitare pe care o adresam maine prim-ministrului. De asemenea, cerem sa nu fie diminuat cuantumul contributiilor de asigurari sociale platite de angajati din veniturile lor, pentru ca aplicarea unei astfel de masuri, sustinuta de fostul prim-ministru Citu, deci in numele Partidului National Liberal, va avea un efect dezastruos pentru fondul national de plata a pensiilor. Legam aceasta chestiune si de faptul ca acea contributie din contributia de asigurari sociale care se vireaza la Pilonul II de pensii a fost majorata de la 3,75% la 4,75% din contributie, ceea ce inseamna per total, aceasta majorare plus ceea ce propune Partidul National Liberal, fondul national de pensii se diminueaza cu aproape 30 de miliarde de lei. Consecinta fireasca este majorarea completarii fondului de pensii cu contributii de la bugetul national al tarii", a afirmat Preda Nedelcu.
 
Acesta a mai precizat ferm ca Pilonul II de pensii nu aduce avantaje financiare contributorilor, ci doar administratorilor fondurilor de pensii:
 
"De ce vrem noi desfiintarea Pilonului II de pensie: pentru ca e o pacalire a angajatilor, pentru ca cei care obtin avantaje considerabile prin aplicarea Pilonului II sunt administratorii fondurilor private, care sunt firme straine, niciuna nu e din Romania. (...) Polonia si Ungaria au renuntat la acest Pilon II, in primul rand din cauza lipsei de avantaje pentru angajati. Iar statul roman, ca un stat priceput in afaceri, ia banii de la salariati, ii depune la fondurile private de pensii, si apoi fondul privat cumpara de la stat titluri de stat, pentru care statul plateste, la banii pe care i-a luat de la salariati, 4% dobanda. Ii restituie de la fondul privat platind 4% dobanda. Noi am luat in considerare si faptul ca exista un risc de faliment al acestor fonduri, de care nimeni nu va raspunde: angajatii vor ramane fara bani", a mentionat Preda Nedelcu.
 
Ce revendicari au federatiile, pe langa cele mentionate mai sus?
 
Vorbim despre majorarea punctului de pensie cu 10% in al doilea semestru al anului, pe fondul scumpirilor accentuate si al cresterii facturilor la utilitati, modificarea procentului de 9,4% prevazut in PNRR la nivelul procentului mediu european, consultarea organizatiilor nationale reprezentative ale pensionarilor la realizarea reformei privind sistemul de pensii inclusa in PNRR, mentioneaza Agerpres.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pilonul II de pensiidesfiintarea pilonului II de pensiimajorare punct de pensie 2022

Data aparitiei: 25 Martie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Desfiintarea Pilonului II de pensii. Cine afirma ca acesta este doar o pacalire a angajatilor? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]