Conditii de modificare a fisei de post - ce prevede Codul Muncii?

fisa postuluimodificare fisa postuluiconditii modificare fisa postului
Conditii de modificare a fisei de post - ce prevede Codul Muncii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In ce conditii se modifica fisa postului?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
 
Pentru a stabili complexitatea obligatiilor juridice ce revin angajatorului referitor la fisa postului, este necesar sa subliniem inca o data ce reprezinta postul in organizarea intreprinderii. Postul este definit in Dictionarul explicativ al limbii romane drept functia sau slujba cuiva prezent la datorie pentru indeplinirea atributiilor de serviciu.
 
Asadar, postul nu poate fi desprins de notiunea de functie, de fel al muncii, respectiv de locul muncii. Acestea constituie de altfel si clauze esentiale, obligatorii ale contractului individual de munca, imprumutand urmatoarele caracteristici comune cu notiunile mentionate mai sus:
 
- postul se caracterizeaza printr-o suma de atributii aferente unei persoane care ocupa o anumita pozitie (functie) in ierarhia unei intreprinderi, pentru care beneficiaza de o remuneratie;
- intre post si felul muncii exista o relatie directa, fisa postului fiind un document anexat la contractul individual de munca prin care se definesc principalele sarcini ce caracterizeaza munca salariatului;
 
Rentrop & Straton va ofera acum cea mai bogata culegere de fise de post actualizate conform noului COR in vigoare: 250 modele de fise de post, EDITABILE, toate continand criterii de evaluare a performantelor, detalii aici >>>
 
Se impune modificarea fisei de post numai in situatia modificarii functiei/ocupatiei.
 
Regula este ca in temeiul contractului individual de munca (CIM) incheiat cu angajatorul, salariatul presteaza munca pentru care a fost angajat, respectiv munca specifica functiei/ocupatiei prevazute in respectivul CIM si ale carei atributii sunt stabilite in fisa postului. Astfel, consideram ca fisa postului trebuie sa cuprinda atributiile functiei/ocupatiei prevazute in respectivul CIM.
 
Conform art. 17 alin. (3) lit. d) din Codul muncii, functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului constituie unul dintre elementele cu privire la care angajatorul are obligatia sa informeze persoana selectata in vederea angajarii iar potrivit alin. (4) al aceluiasi articol aceste elelemente trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca. Elementele din informarea prevazuta la alin. (3) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
 
Comandati acum colectia dvs. de 250 Modele de Fise de post! Contine modele de fise de post actualizate conform GDPR, perfect legale, detalii aici >>>
 
Astfel, fisa postului constituie potrivit prevederilor legale citate element al contractului individual de munca.
Potrivit art. 41 alin. (1) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
 
Prin urmare, modificarea elementelor contractului individual de munca necesita acordul salariatului astfel incat, pentru modificarea fisei postului aveti nevoie de acordul salariatului.
 
Un raspuns oferit la data de 3.09.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
fisa postuluimodificare fisa postuluiconditii modificare fisa postului

Data aparitiei: 06 Septembrie 2022
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
In ce conditii se acorda zilele de repaus saptamanal cumulate si sporul de 150%Intrebare: Un salariat lucreaza in fiecare sambata si duminica, in cursul unei luni; conform graficului de lucru salariatul nu efectueaza ore suplimentare in cursul lunii respective. Pentru lucru in timpul zilei de sambata si duminica societatea plateste 20 de lei / zi, iar repausul saptamanal de 48 de ore se acorda in cursul saptamanii (in fiecare saptamana are 48 de ore libere). In situatia aceasta societatea este obligata sa aplice prevederile art. 137 alin. (4) si (5).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului Consultant sistem de calitateIntrebare: Rugam mult sa ne ajutati cu fisa de post pentru Consultant sistem de calitate cod cor 214134.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]